Akşehir Müzesindeki Anadolu Selçuklu sikkeleri
Anatolian Seljuk coins in Akşehir Museum
- Tez No: 867032
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA ŞİMŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Akşehir Müzesi, Sikke, Para, Anadolu Selçuklu Devleti, Akşehir Museum, Coin, Money, Anatolian Seljuk State
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılmasıyla Selçuklular dört ayrı devlete bölünmüştür. Anadolu Selçuklu Devleti bu devletlerden biridir. Selçukluların Anadolu'ya yaptığı akınlar sonucunda bu coğrafyada Türk devletine zemin hazırlamıştır. 1077 yılında Kutalmış Süleyman Şah Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur. Önce İznik sonra Konya başkent olmuştur. 1308 yılına kadar varlığını sürdüren devlet siyasi karışıklık yüzünden yıkılmıştır. Anadolu Selçukluları tarafından taşınır ve taşınmaz binlerce eser günümüze kadar ulaşabilmiştir. Taşınır eserlerinin bir bölümünde sikkeler oluşturmaktadır. Bağımsızlığın ve hükümdarlığın sembolü olarak sikke bastırmak gerekmekteydi. Dünya ve Türkiye müzelerinde ve özel koleksiyonlarda önemli sikkeler muhafaza edilmektedir. Akşehir Nasreddin Hoca Etnografya Müzesi'nde de antik dönemlere ait sikkelerin yanı sıra İslami dönemlere ait sikkeler de sergilenmektedir. Bu müzede koruma altında tutulan Selçuklu sikkeleri tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Araştırmamız sonucunda müzelerimizde incelemeye ve araştırmaya değer önemli ölçüde sikkenin yer aldığı tespit edilmiştir. Envanter defterlerinde sınırlı bilgi yer almaktadır. Araştırmacıların ilgisinin bu alana yönlendirilmesi konu ile ilgili araştırmaların artması ve bilim âlemine sunulması en büyük temennimizdir.
Özet (Çeviri)
İth. He collapse of the Great Seljuk State, the Seljuks were divided into four separate states. Anatolian Seljuk State is one of these states. As a result of the Seljuks' raids to Anatolia, it prepared the ground for the Turkish state in this geography. In 1077, Kutalmış Süleyman Shah Anatolian Seljuk State was established. First Iznik and then Konya became the capital. The state, which existed until 1308, was destroyed due to political confrontation. Thousands of movable and immovable works by the Anatolian Seljuks have survived to the present day, and coins constitute a part of the movable works. It was necessary to issue coins as a symbol of independence and sovereignty. Important coins are kept in the museums of the world and Turkey and in private collections. In Akşehir Nasreddin Hodja Ethnographic Museum, coins from ancient times as well as coins from Islamic periods are exhibited. The Seljuk coins kept under protection in this museum constitute the subject of our thesis. As a result of our research, it has been determined that there are a significant number of coins in our museums worthy of examination and research. There is limited information in the inventory books. It is our greatest hope that the interest of researchers will be directed to this field and that research on the subject will increase and be presented to the scientific world.