Repressed female bodies in contemporary feminist dystopias: Leni Zumas' Red Clocks and Sophie Mackintosh's Blue Ticket
Çağdaş feminist distopyalarda bastırılmış kadın bedenleri: Leni Zumas'ın Kırmızı Saatler'i ve Sophie Mackintosh'un Mavi Bilet'i
  1. Tez No: 867069
  2. Yazar: MERVE GÜLER ÖZBOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL BAŞ DE OLIVEIRA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminist distopya, beden, biyo-iktidar, tıbbi bakış, Leni Zumas, Kırmızı Saatler, Sophie Mackintosh, Mavi Bilet, Feminist dystopia, body, biopower, medical gaze, Leni Zumas, Red Clocks, Sophie Mackintosh, Blue Ticket
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma çağdaş feminist distopyalarda ezilen kadın bedenlerini ve bu bedenler üzerinde kullanılan mekanizmaları Leni Zumas'ın Red Clocks (Kırmızı Saatler) ve Sophie Mackintosh'un Blue Ticket (Mavi Bilet) romanlarını analiz ederek inceler. Bu iki romanın karşılaştırmalı tahlili ile kadın bedenlerini baskılamada hegemonik ataerkil yapılar tarafından kullanılan normalleştirme, üreme haklarıyla ilgili yasalar ve tıbbi kurumlar ve pratikler ile uygulanan panoptik disiplin irdelenir. Kadın bedenleri üzerindeki baskının ardındaki fikri ortaya koymak için bu tez Batı'nın geleneksel zihin ve beden dualitesi ile iktidarın bu baskıdaki etkisini ele alır. Elizabeth Grosz, Helene Cixous ve Luce Irigaray'ın teorilerinden yararlanarak beden ve ataerkil iktidar arasındaki ilişki irdelenir. Ayrıca kadın bedenleri üzerindeki biyo-iktidar, tıbbi bakış ve panoptik disiplini analiz etmek için Michel Foucault'nun ve Foucault'cu feministler Jana Sawicki ve Sandra Barkty'nin eserlerinden yararlanılmıştır. Bu teorilerin ışığıyla bu çalışma her iki 21. yüzyıl feminist distopik romanda, Kırmızı Saatler ve Mavi Bilet, benzer stratejiler kullanılarak kadın bedeninin bastırıldığı sonucuna varmıştır ve yine iki romanda da kadınların deneyimlediği dünyanın distopik olandan çok da uzak olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates repressed female bodies and mechanisms that operate on them in contemporary feminist dystopian fiction analysing Red Clocks (2018) by Leni Zumas and Blue Ticket (2020) by Sophie Mackintosh. Through a comparative analysis of these two novels the common strategies, normalisation, the use of laws on the reproductive rights, and panoptic discipline as exercised by medical institutions and practices, employed by the patriarchal hegemonic structures to oppress female bodies, are discussed. To demonstrate the idea behind the oppression on female bodies this thesis revisits Western traditional mind and body dualism and the operation of power in repression. Referring to feminist theories of Elizabeth Grosz, Helene Cixous, Luce Irigaray the relationship between body and patriarchal power is discussed. Also, the works of Michel Foucault and Foucauldian feminists Jana Sawicki and Sandra Barkty are employed to analyse biopower, medical gaze and panoptic discipline on female bodies. In the light of these theories this study concludes that in both 21st century feminist dystopian novels Red Clocks and Blue Ticket female bodies are subjugated using similar strategies and, in both novels, dystopic worlds of women are not far from the real one that they experience.