Nutrigenetik ve mikrobiota testlerinin bireye özgü klinik kullanımı için test panellerinin oluşturulması
Formation of test panels for individual-specific use of nutrigenetics and microbiota tests
  1. Tez No: 867085
  2. Yazar: GÜLSEN MERAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF SİBEL ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kişiselleştirilmiş beslenme, Nutrigenetik, Nutrigenomik, Epigenetik, Mikrobiyota, Halk Sağlığı, Personalized nutrition, Nutrigenetic, Nutrigenomics, Epigenetic, Microbiota, Public Health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsan genom projesinin 2003 yılında tamamlanmasının ardından insanlar arasındaki genetik çeşitliliğin insan sağlığı üzerindeki etkisi daha iyi anlaşıldı. 4P (Predictive (Tahmin Edici), Preventive (Önleyici), Personalized (Kişiselleştirilmiş), Participatory (Katılımcı) tıp olarak da adlandırılan hassas tıp, kişisel sağlık risklerinin belirlenmesinde, kronik hastalıkların önlenmesinde, teşhis edilmesinde ve tedavisinde kullanılmakta ve bireysel sağlığı etkileyen fenotipik, genotipik ve çevresel faktörlerin belirlenmesini amaçlamaktadır. Beslenmede hastalıkların önlenmesinde, tedavisinde veya desteklenmesinde önemli unsurlardan biridir. Hassas sağlık sistemleri anlayışında kişiye özel yaklaşımın kullanıldığı ve kişiye özel beslenmenin önemi artık daha da artıyor. Kalıtsal genetik varyantların nutrasötiklerin alımı ve metabolizması üzerindeki etkilerini araştırmayı ve hastaların nutrigenetik temelli epigenetik takviye tercihlerinin etkisini vurgulamayı amaçlamaktayız Kişilerin beslenmesinde nutrigenetik temelli beslenmenin önemi anlaşılmakla beraber. Nutrigenetik ve nutrigenomik araştırmaları multidisipliner klinik uygulamaya dönüştürmek en zorlu olanıdır. Artık fenotip ve genotip ile ilgili verilerin entegre edilmesi gerektiği açıktır. Fenotip ve bireylerin genetiğine uygun beslenme, yaşam tarzı ve takviyelerin kullanılması klinik başarıyı artıracaktır. Burada önemli olan, eğer epigenomik bir yaklaşım benimsemek istiyorsak, nutrigenetiği, mikrobiyotayı ve kişiselleştirilmiş risk analizlerini test sonuçlarından çıkarmamız gerektiğidir. Nutrigenomik alanını daha derinlemesine araştırdıkça, bir bireyin genetik yapısını anlamanın, potansiyel riskleri en aza indirirken diyet seçimleri ve takviyelerinin potansiyel faydalarını optimize etmek için hayati önem taşıdığı giderek daha açık hale geliyor.
Özet (Çeviri)
After the completion of the human genome project in 2003, the impact of genetic diversity among humans on human health was better understood. Precision medicine, also called 4P (Predictive, Preventive, Personalized, Participatory) medicine, is used in determining personal health risks, preventing, diagnosing and treating chronic diseases and aims to identify phenotypic, genotypic and environmental factors that affect individual health. Nutrition is one of the important elements in preventing, treating or supporting diseases. The importance of personalized nutrition, where a personalized approach is used in the understanding of sensitive health systems, is now increasing. We aim to investigate the effects of hereditary genetic variants on the intake and metabolism of nutraceuticals and to emphasize the effect of patients' nutrigenetic-based epigenetic supplement preferences. Although the importance of nutrigenetic-based nutrition in people's nutrition is understood. Translating nutrigenetics and nutrigenomics research into multidisciplinary clinical practice is the most challenging. It is now clear that data on phenotype and genotype need to be integrated. The use of nutrition, lifestyle and supplements appropriate to the phenotype and genetics of individuals will increase clinical success. The point here is that if we want to take an epigenomic approach, we need to extract nutrigenetics, microbiota, and personalized risk analyzes from test results. As we delve deeper into the field of nutrigenomics, we realize that understanding an individual's genetic makeup is vital to optimizing the potential benefits of dietary choices and supplements while minimizing potential risks. It is becoming increasingly clear that it is important.