Serum LDL-kolesterol seviyelerinin genetik polimorfizmler, bağırsak mikrobiyotası ve beslenme ile arasındaki ilışkilerin incelenmesi
Investigation of the relationship between serum LDL cholesterol levels with genetic polymorphisms, gut microbiota and nutrition
  1. Tez No: 789741
  2. Yazar: ASU ŞEVVAL DURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: LDL-K, Kolesterol, ApoE, Nutrigenetik, Bağırsak Mikrobiyotası, LDL-C, Cholesterol, ApoE, Nutrigenetics, Gut Microbiota
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde dünyadaki tüm nedenlere bağlı ölümler arasında üst sıralarda bulunan kardiyovasküler hastalıkların (KVH) engellenebilmesi için, gelişiminde etkili olan faktörlerin tespit edilmesi önemlidir. Yüksek serum LDL kolesterol (LDL-K) seviyeleri, KVH gelişimine katkı sağladığı bilinen, değiştirilebilir bir koruma ve tedavi hedefidir ancak LDL-K de dahil olmak üzere kan kolesterol seviyelerine etki eden faktörler oldukça tartışmalıdır. Mevcut çalışmada, kandaki LDL-K seviyeleri üzerinde etkili olduğu düşünülen faktörler bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmış, bu faktörlerin arasındaki ilişkinin de LDL-K seviyeleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma, 2016-2022 tarihleri arasında özel bir sağlık kuruluşuna başvuran, 609 (%48 erkek) yetişkin ile gerçekleştirilmiştir. Bireylerin serum LDL-K seviyeleri, antropometrik ölçümleri, besin tüketim kayıtları, genetik bilgileri ve bağırsak mikrobiyota özellikleri hasta kayıt dosyalarından elde edilmiştir. Araştırma sonucunda serum LDL-K seviyelerinin Vücut Kütle İndeksi (VKİ) ile pozitif ilişki içinde olduğu (p=0,000) ve farklı ApoE alellerinin LDL-K seviyeleri üzerinde anlamlı etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar ApoE alel gruplarına göre en yüksek serum LDL-K seviyelerine ε4+ grubundaki bireylerin sahip olduğunu, bunu ε3/ε3 ve ε2+ grubundaki bireylerin takip ettiğini göstermiştir (p=0,000). Çalışmada diyet kolesterolü ve diyet lifi tüketim miktarlarının serum LDL-K seviyeleri üzerinde anlamlı etkileri olmadığı gözlemlenmiştir (sırasıyla p=0,705, p=0,722). Enterotipler ve bağırsak mikrobiyotasının bütirat sentez potansiyeli serum LDL-K seviyelerini etkilememektedir (sırasıyla p=0,369, p=975). Ek olarak gen-besin ve mikrobiyota-besin etkileşimlerinin de serum LDL-K seviyeleri üzerinde anlamlı etkileri bulunamamıştır. Mevcut çalışma, ApoE gen polimorfizmlerinin serum LDL-K seviyeleri üzerinde etkili olduğunu, beslenme ve mikrobiyota özelliklerinin ise benzer bir etkiye neden olmadıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In order to prevent cardiovascular diseases (CVD), which is the all-cause mortality in the world today, it is important to determine the factors that are effective in its development. High serum LDL cholesterol (LDL-C) levels are a modifiable prevention and treatment target known to contribute to the development of CVD, but the factors affecting blood cholesterol levels, including LDL-C, are highly controversial. In the current study, the factors thought to be effective on LDL-C levels in the blood were discussed with a holistic perspective, and the effects of the relationship between these factors on LDL-C levels were examined. The study was carried out with 609 (48% male) adults who applied to a private health institution between 2016-2022. Serum LDL-C levels, anthropometric measurements, food frequency records, genetic information and gut microbiota characteristics of individuals were obtained from patient registry files. As a result of the research, it was observed that serum LDL-C levels were positively correlated with body mass index (BMI) (p=0.000) and different ApoE alleles had significant effects on LDL-C levels. Results showed that individuals in the ε4+ group had the highest serum LDL-C levels according to the ApoE allele groups, followed by the ε3/ε3 group, and the individuals in the ε2+ group had the lowest serum LDL-C levels (p=0.000). The study observed that the amount of dietary cholesterol and dietary fiber consumption did not have significant effects on serum LDL-C levels (p=0.705, p=0.722, respectively). When the intestinal characteristics were examined, it was observed that enterotypes and the butyrate synthesis potential of the intestinal microbiota did not cause significant changes in serum LDL-C levels (p=0.369, p=975, respectively). In addition, no significant effects of gene-nutrient or microbiota-nutrient interactions on serum LDL-C levels were detected. The present study shows that ApoE gene polymorphisms have an effect on serum LDL-C levels, while nutritional and microbiota characteristics do not cause a similar effect.