Hazar Kağanlığı döneminde Azerbaycan
Azerbaijan during the Khazar Khaganate period
- Tez No: 867086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hazar Kağanlığı, Sasani İmparatorluğu, Kafkas Albanyası, Araplar, Doğu Roma, Khazar Khaganate, Sassanid Empire, Caucasian Albania, Arabs, Eastern Rome
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hazarlara yakın dönemde yaşayan ve Azerbaycan coğrafyası hakkında bilgi veren tarihçiler, eserlerinde Azerbaycan'ın sınırlarını farklı gösterseler de, coğrafyanın sınırları hakkında bazı küçük farklılıklarla genel olarak benzer fikirler ortaya koymuşlardır. Hazarlar ise genel olarak Aras Nehri'nin kuzeyinde yer alan Azerbaycan'da daha etkiliydi. Hazar Kağanlığı ile Kafkas Albanyası arasındaki ilişkiler, Azerbaycan'ı ilhak etmeye çalışan Sasaniler ve ardından Sasaniler'e son veren İslam Halifeliği ve halefleri ile uzun süren savaşlar nedeniyle gelişmiştir. Hazarlar, VII.-X. yüzyıllarda Kafkasya ve Kafkasya'nın kuzeyinden Ukrayna bozkırlarına kadar uzanan topraklarda kendi devletini kuran ve uzun süre bu coğrafyalarda tek söz sahibi olan Türk boylarından biridir. Bu coğrafyalarda daha önce Hunların ve Göktürklerin egemenliği altında olan çoğunluğu Türk olan toplulukları kendilerine tabi kılarak, uzun tarih yolculukları boyunca isimlerinin farklı toplumların kaynaklarında sürekli olarak anılmasını sağladılar. Kafkasya'nın kuzey kesimlerinde başarı elde ettikten sonra bir sonraki hedefleri Sasanilere karşı savaşarak Azerbaycan, Gürcistan ve Ermeniyye'yi ele geçirmekti ve bu konuda da başarılı oldular. Çalışmanın konusu sadece Azerbaycan coğrafyası ile ilgili olduğundan Hazar Kağanlığı döneminde Azerbaycan'da yaşanan olaylara özellikle değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although historians who lived in the period close to the Khazars and gave information about the geography of Azerbaijan showed the borders of Azerbaijan differently in their works, they generally put forward similar ideas about the borders of the geography with some minor differences. The Khazars were generally more influential in Azerbaijan, located north of the Aras River. Relations between the Khazar Khaganate and Caucasian Albania developed due to long wars with the Sassanids, who tried to annex Azerbaijan, and then with the Islamic Caliphate and its successors, which put an end to the Sassanids. The Khazars are one of the Turkish tribes who established their own state in the Caucasus and the lands extending from the North of the Caucasus to the Ukrainian steppes in the 7th - 10th centuries, and had the sole say in these geographies for a long time. By subordinating the mostly Turkish communities that were previously under the domination of the Huns and Gokturks in these geographies, they ensured that their names were constantly mentioned in the sources of different societies throughout their long historical journey. After achieving success in the northern parts of the Caucasus, their next goal was to fight against the Sassanids and capture Azerbaijan, Georgia and Armenia, and they were successful in this regard. Since the subject of the study is only related to the geography of Azerbaijan, the events that took place in Azerbaijan during the Khazar Khaganate period are specifically mentioned.