Van ili Erciş ilçesi halk ozanlarından Hüsamettin Ergöl'ün hayatı ve eserleri
Life and works of Hüsamettin Ergöl, one of the folk poets of van province Erciş district
- Tez No: 867108
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Hüsamettin Ergöl, Türk Halk Müziği, Aşıklık Geleneği, Derleme, Van Erciş Yöresi, Husamettin Ergol, Turkish Folk Music, Minstrelsy Tradition, Compilation, Van Ercis Region
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Halk ozanları, halkın içinden yetişen, bulundukları yörenin kültürüne ait ürünlere kaynaklık eden, eserlerini genellikle saz eşliğinde söyleyip bu geleneği gelecek nesillere aktaran halk kültürümüzün önemli temsilcileridir. Van ili Erciş ilçesi halk ozanlarından Hüsamettin Ergöl'e ait olan eserlerin derlenmesi ve kayıt altına alınması amacıyla yapılan bu çalışmada, ayrıca makamsal dizi, ritim, ritmik düzüm ve ses genişliği bakımından müzikal özellikleri ile beraber şiirlerinin konusu da analiz edilmiştir. Yapılan bu çalışmada; nitel araştırma yöntemlerinden anlatı analizi doğrultusunda görüşme ve doküman yoluyla veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analizden yararlanılmıştır. Bu araştırma sonucunda, Van ili Erciş ilçesi halk ozanlarından Hüsamettin Ergöl'ün hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilerek sözü ve müziği kendisine ait olan ve kaynaklık ettiği toplam 35 eser tespit edilmiştir. Hüsamettin Ergöl'ün bestelemiş olduğu 28 eserden 2'sinin sözü Ercişli Emrah'a aittir. 35 eserden 7'si başka bir çalışmada derlenip notaya alınmıştır. Bu 7 eserde Hüsamettin Ergöl'ün kaynaklık ettiği tespit edilmiştir. 28 eser ise bu çalışma içinde derlenip notaya alınarak kayıt altına alınmıştır. İncelenen eserlerin genel olarak hüseyni-uşşak makamsal dizisinde olduğu, ritmik yönden yörede en çok kullanılan 4/4'lük ve 10/8'lik ritim kalıplarının kullanıldığı, eserlerin ses genişliği bakımından bir oktav içerisinde olduğu ve konu bakımından ise çoğunlukla aşk, sevda ve gurbet konularının işlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Folk bards are significant representatives of our folk culture, nurtured among the people and the creators of cultural products specific to their regions. They typically perform their works accompanied by the saz, passing down this tradition to future generations. This study focuses on compiling and documenting the works of Husamettin Ergol, a folk poet from the Ercis district of Van province. It analyzes the themes of his poems and their musical characteristics, including maqam scale, rhythm, rhythmic structure, and vocal range. Data collection for this study involved interviews and document analysis, employing narrative and descriptive qualitative research methods. The findings provide insights into the life and works of Husamettin Ergol, identifying a total of 35 works attributed to him, encompassing both lyrics and music. Among these, 28 works were composed solely by Husamettin Ergol, while the lyrics of 2 works were contributed by Ercisli Emrah. Additionally, 7 works had previously been compiled and notated in another study, with Husamettin Ergol recognized as their source. In this research, 28 works were newly compiled, notated, and recorded. The analyzed works predominantly adhere to the Huseyni-ussak maqam sequence, employing rhythmic patterns of 4/4 and 10/8 commonly found in the region. They also exhibit a vocal range within an octave. The primary themes explored in these works revolve around love, longing, and nostalgia for home. This study contributes to understanding the musical heritage of Turkish folk music, specifically within the minstrelsy tradition of the Van Ercis region."