Ulusal basın ekseninde 1960-1980 yılları arasında Cumhuriyet Bayramı törenleri
Republic day ceremonies in the national press between 1960-1980
  1. Tez No: 867165
  2. Yazar: TACETTİN YERAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN AFŞIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal, Türkiye, Basın, Cumhuriyet, Tören, National, Türkiye, Press, Republic, Ceremony
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Çalışmada“Ulusal Basın Ekseninde 1960-1980 Yılları Arasında Cumhuriyet Bayramı Törenleri”adlı konu ele alınmıştır. 29 Ekim 1923 tarihi itibariyle Cumhuriyet'in ilan edilmesinin ardından 1924'de kutlamalar yapılmaya başlanmış, resmi olarak ise 19 Nisan 1925 tarihinde TBMM'de yapılan görüşmeler sonrası resmiyet kazanmıştır. Bu törenler hakkında, başta Başbakanlık Cumhuriyet arşivi ve süreli basın olmak üzere detaylı olarak incelenmiştir. Bunun yanı sıra; araştırma eserler, ansiklopediler ve tezlerden de faydalanılmaya çalışılmıştır. Cumhuriyet Bayramı için düzenlenecek törenler hakkında, bir gün öncesi ulusal basında neler yer aldığı geniş yer verilerek hazırlıklar dile getirilmiştir. Başbakanlık Cumhuriyet arşivi belgeleri ve ulusal basın ışığında, 29 Ekim törenlerindeki resmigeçit merasimleri kronolojik bir biçimde incelenmiştir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Töreni öncesi ülkenin dört bir yanında şehirler bayraklar ile süslenmiş ve ışıklandırmalarla renklendirilmiştir. Tören sonrası devletin önde gelen isimleri konuşmalar yapmıştır. Çalışmamızda yapılan bu konuşmalar ele alınmış, 22 farklı gazete üzerinde geniş kapsamlı olarak incelenmiştir. Dönemin önemli isimlerinin Cumhuriyet Bayramı hakkındaki ifadelerine yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Törenleri, ülkenin birlik ve beraberliğinde önemli yer edindiği ve Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgi, saygı ve bağlılığın birer göstergesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sevgi, saygı ve bağlılık her yıl artarak devam etmiş, tüm ulusal basın Cumhuriyet Bayramı'nı coşku ile kutlamış ve geniş bir şekilde yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the subject titled“Republic Day Ceremonies in the National Press Between 1960-1980”was discussed. Following the proclamation of the Republic on October 29, 1923, celebrations started in 1924 and became official with the discussions held in the Turkish Grand National Assembly on April 19, 1925. These ceremonies were examined in detail especially in the Prime Ministry Republic. archives and periodical press. And also; An attempt was made to benefit from research works, encyclopedias and theses. Preparations for the ceremonies to be held on the occasion of Republic Day were expressed by giving extensive coverage to the news in the national press the day before. The official parades of the 29 October ceremonies were examined chronologically in the light of the Prime Ministry Republic archive documents and the national press. Before the 29 October Republic Day Ceremony, cities all over the country were decorated with flags and colored with illuminations. Following the ceremony, prominent figures of the state made speeches. In our study, these speeches were tried to be discussed from a broad perspective in 22 different newspapers. Newspapers include statements of important people about Republic Day. As a result of the study, it was concluded that the 29 October Republic Day Ceremonies have an important place in the unity and solidarity of the country and are an indicator of love, respect and devotion to Mustafa Kemal Atatürk. This love, respect and devotion continued to increase every year, and the entire national press celebrated Republic Day with enthusiasm and covered it extensively.