Marksist sosyoloji bağlamında Zonguldak özelinde taşkömürü maden işçilerinin yabancılaşma süreçlerine kuramsal bir bakış
A theoretical perspective on the alienation processes of hard coal miners in Zonguldak in the context of marxist sociology abstract
- Tez No: 867197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Marksizm, Taşkömürü, Zonguldak, Alienation, Marxism, Hard Coal, Zonguldak
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
“Marksist Sosyoloji Bağlamında Zonguldak Özelinde Taşkömürü Maden İşçilerinin Yabancılaşma Süreçlerine Kuramsal Bir Bakış”adlı bu çalışma kapitalist üretim sürecinde işçinin ürüne aktardığı emeğin değerinde ortaya çıkan yitimi konu alınmıştır. Kapitalist üretim biçimi içinde maden işçilerinin eğitim, politik görüş, emek değeri, sendikal örgütlülük, meslek hastalığı ve iş kazası değişkenleri ile yabancılaşması arasındaki ilişki çalışmanın problem alanını oluşturmuştur. Bu çalışma, kapitalist üretim sürecinde maden işçilerinde ortaya çıkan emeğin yabancılaşmasını anlamlandırmayı amaçlamaktadır. Araştırma öznesinin maden işçileri olması ve yabancılaşmanın sınıfsal bir kavram olması nedeni ile çalışmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesi Marksist Yabancılaşma Kuramına dayandırılmıştır. Çalışma beş ana bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde çalışmanın genel görünümü verilmiş, ikinci bölümde yöntem ele alınmış, üçüncü bölümde kuramsal ve kavramsal çerçevesi sunulmuştur. Çalışma kuramsal olarak Marksizmin dayandırıldığından Marksist yabancılaşma kuramını etkileyen düşünsel ve felsefî kökler materyalist ve diyalektik yöntem ile ele alınmıştır. Araştırmanın varsayımlarına dair yorum ve tartışmaya yer verilen dördüncü bölümden sonra sonuç ve öneriler ile çalışma bitirilmiştir. Marksist kuram ve alan yazına göre problem alanında tanımlı eğitim, politik görüş, emek-değeri, sendikal örgütlülük, meslek hastalığı, iş kazası ile yabancılaşma arasında anlamlı ilişkiler olduğu varsayılmaktadır. Alan yazında taşkömürü madencilerinin yabancılaşmasını konu alan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Çalışmanın konu, amaç, önem ve sonuçları ile alan yazındaki boşluğu dolduracağı düşünülmektedir. Araştırma sonuçları, madencilerin üretim sürecindeki iradesinin güçlenmesi ve koşullarının düzeltilmesi ölçüsünde toplumsal ilişkilerde daha özgür olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study titled“A Theoretical Perspective on the Alienation Processes of Hard Coal Mine Workers in Zonguldak in the Context of Marxist Sociology”focuses on the loss of the value of the labor that the worker transfers to the product in the capitalist production process. The relationship between the variables of education, political opinion, labor value, union organization, occupational disease and work accident and the alienation of mine workers in the capitalist mode of production constituted the problem area of the study. This study aims to make sense of the alienation of labor that occurs in mine workers in the capitalist production process. Since the research subject is mine workers and alienation is a class concept, the conceptual and theoretical framework of the study is based on the Marxist Theory of Alienation. The study consists of five main sections. The introduction gives an overview of the study, the methodology is discussed in the second section, and the theoretical and conceptual framework is presented in the third section. Since the study is theoretically based on Marxism, the intellectual and philosophical roots affecting the Marxist theory of alienation are discussed with the materialist and dialectical method. After the fourth chapter, which includes comments and discussions on the assumptions of the study, the study is concluded with conclusions and recommendations. According to Marxist theory and literature, it is assumed that there are significant relationships between education, political opinion, labor-value, union organization, occupational disease, work accident and alienation defined in the problem area. In the literature, studies on the alienation of hard coal miners are quite limited. It is thought that this study will fill the gap in the literature with its subject, purpose, importance and results. The results of the research show that miners will be freer in social relations to the extent that their will in the production process is strengthened and their conditions are improved.