Feminist sosyoloji kapsamında kadın bedeninin güç ve iktidar unsuru olarak kullanılması: Eril tahakkümün yeniden inşası
The use of the womens body as an element of power and dominance within the scobe of feminist sociology: The reconstruction of male domination
- Tez No: 862292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Beden, Tahakküm, Feminizm, Kadın, Gender, Body, Domination, Feminism, Woman
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında feminist sosyoloji bağlamında kadın bedeninin bir iktidar ve güç unsuru olarak kullanıma alınması incelenerek eril tahakkümün yeniden inşa edilmesi değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda eril tahakküm krizinin algılanabilmesi için eril tahakküm tarafından iktidar ve gücün ne şekilde kullanıma alındığının açıklanması amaçlanmıştır. Çünkü cinsiyeti erkek ve kadın olarak değerlendiren eril tahakkümün parolası bilgidir. Bütün dönemlerde bilgi bir güç olarak görülmüştür ve akıl, zihin erkek ile bağdaştırılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde feminizm kavramı açıklanmış ve feminist hareketin ortaya çıkışı tarihi açıdan değerlendirilmiştir. Daha sonra klasik ve modern olmak üzere iki dalda feminist yaklaşımlar açıklanmıştır. Klasik feminist yaklaşımlar; liberal feminizm, sosyalist feminizm, Marksist feminizm, kültürel feminizm, ekolojik feminizm olarak ifade edilebilmektedir. Yeni dönem feminist yaklaşımlar ise; post- modern feminizm, radikal feminizm, islami feminizm ve queer feminizm olarak ifade edilebilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise kadın bedeni ile iktidar ilişkisi eril tahakkümün yeniden inşası bağlamında değerlendirilmiştir. İktidar kavramı, iktidarın psişik yapısı açıklandıktan sonra eril tarihin“habitus”u olarak cinsiyet ve tahakküm ele alınmıştır. Daha sonra simgesel bir gösterim olarak bedenin tahakkümü değerlendirilmiştir. Erdemin ve soyluluğun bir göstergesi olarak eril tahakküm incelenmiştir. Bölümün ikinci başlığında ise kadın bedeni doğa ve kültür açısından ve psikanalizm açısından değerlendirilerek bedenin temsil sorunu ve denetimi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, it is aimed to evaluate the reconstruction of masculine domination by examining the use of the female body as an element of power and power in the context of feminist sociology. In this context, in order to perceive the crisis of masculine domination, it is aimed to explain how power and power are used by masculine domination. Because the watchword of masculine domination, which evaluates gender as male and female, is knowledge. In all periods, knowledge has been seen as a power and reason and mind have been associated with men. In the first part of the study, the concept of feminism is explained and the emergence of the feminist movement is evaluated historically. Then, feminist approaches in two branches, classical and modern, are explained. Classical feminist approaches can be expressed as liberal feminism, socialist feminism, Marxist feminism, cultural feminism and ecological feminism. On the other hand, new feminist approaches can be defined as post-modern feminism, radical feminism, Islamic feminism and queer feminism. In the third part of the study, the relationship between the female body and power is evaluated in the context of the reconstruction of masculine domination. After explaining the concept of power and the psychic structure of power, gender and domination as the“habitus”of masculine history are discussed. Then the domination of the body as a symbolic representation is evaluated. Masculine domination as an indicator of virtue and nobility is analyzed. In the second part of the chapter, the problem of representation and control of the body is discussed by evaluating the female body in terms of nature and culture and psychoanalysis.