Kız mesleki ve teknik lise öğrencilerinin saldırganlık davranışlarının yordayıcıları - Sarıyer ilçesi örneği
Predictors of aggression behaviors of female vocational and technical high school students - The case of Sarıyer district
- Tez No: 867199
- Danışmanlar: PROF. RAGIP ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık davranışı, aile içi şiddet, sosyal medya bağımlılığı, Aggressive behavior, domestic violence, social media addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bir insana sözlü sataşmaktan canına kastetmeye kadar olan kötü niyetli eylemlerin tümü genel olarak saldırganlık olarak ifade edilir. Yapılan araştırmalar okullardaki saldırganlık davranışlarının son yıllarda artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu araştırmanın amacı, kız mesleki ve teknik anadolu liselerindeki kız öğrencilerin baba eğitim seviyesi, sınıf düzeyi, sosyal medya bağımlılığı, aile içi şiddet düzeyi ve dönem sonu notlarının saldırganlığı yordayıp yordamadığını belirlemektir. Elde edilecek sonuçların meydana gelebilecek problemlere yönelik daha hızlı önlem almayı, halen meydana gelen vakaların sayısını azaltmayı içeren önleyici psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri ve psikoeğitim çalışmaları için kaynak oluşturabileceği düşünülmektedir. Çalışma, İstanbul ili Sarıyer ilçesindeki kız mesleki ve teknik anadolu liselerinde öğrenim gören 401 öğrenciden alınan veriler ile tamamlanmıştır. Çalışmada, ölçme aracı olarak KAR-YA Saldırganlık Ölçeği, Ortaöğretim Öğrencilerine Yönelik Aile İçi Şiddet Ölçeği, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu'ndan yararlanılmıştır. Pearson ve Spearman korelasyon analizleri, adımlı (stepwise) çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Sonuçta, babanın eğitim düzeyinin ve sınıf düzeyinin saldırganlığı yordamadığı, aile içi şiddet düzeyi, sosyal medya bağımlılık düzeyi ve dönem sonu notunun saldırganlığı yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Adımlı çoklu doğrusal regresyon analizi ile saldırganlığın en güçlü yordayıcısının aile içi şiddet düzeyi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
All malicious actions, from verbally teasing a person to attempting to take his life, are generally expressed as aggression. Aggressive behavior is seen in schools as well as in every segment of society. Research has shown that aggressive behavior in schools has increased in recent years. The purpose of this research is to determine whether father's education level, grade level, social media addiction, domestic violence level and end-of-term grades predict aggression of female students in vocational and technical Anatolian high schools. It is thought that the results obtained may serve as a resource for preventive guidance and psychological counseling services and psychoeducational studies, which include taking faster precautions against possible problems and reducing the number of cases that still occur. The study was completed with data received from 401 students studying in girls' vocational and technical Anatolian high schools in Sarıyer district of Istanbul. In the study, KAR-YA Aggression Scale, Domestic Violence Scale for Secondary School Students, Social Media Addiction Scale and Personal Information Form were used as measurement tools. Pearson and Spearman correlation analyses and stepwise multiple linear regression analyses were used. As a result, it was concluded that the father's education level and grade level did not predict aggression, but the level of domestic violence, social media addiction level and end-of-term grades predicted aggression. By stepwise multiple linear regression analysis, it was determined that the best predictor of aggression was the level of domestic violence.