Metal stent ve kateterlerin enfeksiyon yönünden karşılaştırılması
The Use of metal stents in the uretra and comparison of stent infections
- Tez No: 86724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Üriner sistem enfeksiyonu, bakteri adhezyonu, üriner kateterizasyon, üretral stent, Urinary tract infection, bacterial adhesion, urinary catheterization, urethral stent. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Obstrüksiyona bağlı mesane boşalmasının engellendiği durumlarda kateterizasyon, kateterizasyonun cerrahiyle veya ilaç tedavisi ile birlikte kullanımı ya da sadece cerrahi girişim, konvansiyonel tedavi olarak kabul edilmektedir. Genel olarak bladder outlet obstruction (BOO) olarak tanımlanan: benign prostat hiperplazisi (BPH), prostat kanseri ve üretral darlığı olan veya bu hastalıkların cerrahi tedavisinin mümkün olmadığı hastalarda kateter kullanımı, kateterin kullanıldığı süre ile doğru orantılı olarak artan, tekrarlayıcı ve bazen tedavisi zor olan üriner sistem enfeksiyonlarına sebep olabilir. Çalışmamızda, üretra içerisine yerleştirilebilen metal stentlerin, bu enfeksiyonların engellenmesinde ve/veya ortadan kaldırılmasındaki etkisini araştırdık. Tedavilerinde stent kullanılmış 76, kateter kullanılmış 34 BOO hastası ve BPH tanısı konmuş 60 katetersiz hasta çalışma kapsamına alınarak gelişen üriner enfeksiyonlar karşılaştırıldı, enfekte ve enfekte olmayan hastalardan alman stentler elektron mikroskopisinde incelendi ve karşılaştırıldı. Kateter yerleştirme öncesi idrarı steril olan hastaların %79.4'ünde üriner sistem enfeksiyonu gelişirken, stent yerleştirme öncesi idrarı steril olan hastaların sadece %3 1.5 'inde enfeksiyon görüldü. Stent takılımı öncesi kateterizasyon sebebiyle idrarları enfekte olan 21 hastada (%27.6) ise stent takılımından sonra üriner enfeksiyonların antibiotik tedavisinden sonra kaybolduğu izlendi. Vardığımız sonuç, kateter kullanımmm gerekli olduğu durumlarda, üriner sistem enfeksiyon riskinin azaltılmasında, stentlerin uzun süreli kateterizasyona iyi bir alternatif olduğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The use of metal stents in the urethra and comparison of stent infections with catheter associated urinary tract infections Bladder outlet obstruction (BOO) is conventionally managed by surgery or by indwelling catheterization alone or in combination with surgery or medical treatments. In patients with benign prostatic hyperplasia (BPH), prostate carcinoma and urethral strictures or in patients unfit for surgery, indwelling catheterization is used. This approach bring with itself recurrent urinary tract infections (UTI), sometimes very challenging to treat. Whereby, the incidence of UTI is directly proportional to the time that they are left indwelling. In this study, we checked the efficacy of intraurethral metallic stents in preventing and/or eradicating UTI during the management of bladder outlet obstruction (BOO). 76 stented and 34 catheterized patients with BOO were included in this study and their effects on UTI were evaluated and compared with 60 BPH patients who had newer been catheterized nor stented. After catheter insertion UTI developed in 79.4% of the patients who had sterile urine. On the other hand, after stent insertion UTI developed in only 31.5% of the patients with sterile urine. In 21 (27.6%) of the catheterized patients who had infected urine prior to stent insertion, UTI was eradicated after stent insertion. We conclude that when a long term indwelling catheter is necessary, stents are good alternatives in order to reduce the risk of urinary tract infections.