Acil durum yönetim süreci temelinde iş sağlığı ve güvenliği maliyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of occupational health and safety costs based on the emergency management process
- Tez No: 867269
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AYKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Acil Durum Yönetimi, İSG Ekonomisi, İSG Maliyetleri, Emergency Management, OHS Economy, OHS Costs
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Hızlı sanayileşme süreci ile artan makineleşme ve gelişen teknolojik uygulamalar iş kazalarının sayısal olarak artmasına ve geniş bir alanı etkilemesine sebep olmuştur. İş kazalarının çalışan, çalışanın ailesi ve iş çevresi, işveren, işletme ve Devlet açısından insani ekonomik ve hukuki boyutuyla pek çok olumsuz sonucu söz konusudur. Literatürde görünen ve görünmeyen maliyetler (Doğrudan ve dolaylı maliyetler) olarak sınıflanan bu olumsuzluklar ülkelere olan toplam maliyeti açısından bakıldığında ulusal kalkınmayı engelleyici ve ulusal refahı azaltıcı bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla iş yerlerinde güvenli bir iş ortamının sağlanması noktasında kazaların ölçülebilen ve ölçülemeyen maliyetlerini önlemek ya da en aza indirmek temel amaç olmaktadır. Bu noktada işletmenin iş süreci güvenliğinin sürekli iyileştirilmesi açısından, kaza öncesi ve sonrasını bir bütün olarak kapsayacak şekilde süreç güvenlik maliyetlerinin belirlenmesi ve ölçümü önem kazanan bir konu olmaktadır. Bu çalışmada acil durum yönetim süreci dikkate alınarak bir işletme iş sürecinin güvenlik maliyetlerinin belirlenmesi, sınıflandırılması ve yeni bir bakış açısıyla bir ölçüm sistemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak geliştirilen bir maliyet değerlendirme sisteminin iş sisteminin güvenlilik açısından hangi noktada olduğunu belirlemede çok daha gerçekçi ve çözüme yönelik bilgi ve bulgular sunacağı, aynı zamanda bu bilgi ve bulguların iş yöneticilerine iş sağlığı ve güvenliğinin önemini anlatmada etkili bir araç olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid industrialization process, increasing mechanization and developing technological applications have caused occupational accidents to increase in number and affect a wide area. Work accidents have many negative consequences in terms of human, economic and legal dimensions for the employee, the employee's family and the business environment, the employer, the business and the State. These negativities, which are classified as visible and invisible costs (Direct and indirect costs) in the literature, have an effect that hinders national development and reduces national welfare when viewed from the perspective of the total cost to countries. Therefore, the main goal is to prevent or minimize the measurable and unmeasurable costs of accidents in ensuring a safe working environment in workplaces. At this point, in order to continuously improve the business process safety of the enterprise, determining and measuring process safety costs, covering the pre- and post-accident periods as a whole, becomes an important issue. In this study, it is aimed to determine and classify the security costs of an enterprise's business process, taking into account the emergency management process, and to develop a measurement system from a new perspective. As a result, it has been evaluated that a developed cost evaluation system will provide much more realistic and solution-oriented information and findings in determining where the business system is in terms of safety, and at the same time, this information and findings will be an effective tool in explaining the importance of occupational health and safety to business managers.