Yerel özerklik açısından Türkiye ve Afganistan'da yerel yönetimlerin karşılaştırmalı bir analizi: Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kabil Belediyesi örneği
A comparative analysis of local governments in Türkiye and Afghanistan in terms of local autonomy: The case of Kayseri Metropolitan Municipality and Kabul Municipality
- Tez No: 867287
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de yerel yönetimler, Afganistan'da yerel yönetimler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kabil Belediyesi, Yerel özerklik, Local Governments in Türkiye, Local Governments in Afghanistan, Kayseri Metropolitan Municipality, Kabul Municipality, Local autonomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu çalışmanın konusu yerel özerklik açısından Türkiye ve Afganistan'da belediyelerin karşılaştırılmasıdır. Literatürde yerel özerklik açısından Türkiye ve Afganistan yerel yönetimleri arasında karşılaştırma yapan çalışmaların sayısı yok denecek kadar azdır. Karşılaştırmalı yerel yönetimler literatüründe Afganistan ve Türkiye yerel yönetimleri arasında yerel özerklik açısından benzerlik ve farklılıkların farklı tanımlarla, farklı yöntemlerle ve farklı verilerle karşılaştırılması iki ülkenin yerel yönetimlerinin daha iyi anlaşılmasına hizmet edebilir. Dolayısıyla teorik açıdan bu konuda daha fazla araştırma yapma ihtiyacı vardır. Çalışmanın cevap aradığı soru şudur: Türkiye'de ve Afganistan'da yerel özerklik açısından belediyeler arasında benzerlikler ve farklılıklar nelerdir? Çalışmanın sorusu Ladner ve diğerlerinin (2019) yerel özerklik indeksi kullanılarak cevaplanmıştır. İhtiyaç duyulan veriler, kanunlar, yönetmelikler, tüzükler ve resmi raporlardan her iki ülkedeki resmi internet sitelerine ulaşılarak ve iki belediyenin üst düzey görevlilerinden mülakat yapılarak toplanmıştır. Sonra toplanan verilere göre belediyeler, yerel özerklik indeksindeki değişkenlerin farklı ölçeklerine yerleştirilip analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre yerel özerklik indeksinden Kayseri Büyükşehir Belediyesi 42.95 puan ve Kabil Belediyesi ise 26.14 puan almaktadır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin toplam özerklik düzeyi Kabil Belediyesi'nin toplam özerklik düzeyinden yüksektir. Çalışılan her iki belediye Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı bakımından düşük yerel özerklik seviyesine sahiptir. Her iki belediye de yerel özerklik açısından Güney Avrupa Fransız yerel yönetimlerine bazı benzerlikler taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject matter of this study is the comparison of municipalities in Türkiye and Afghanistan in terms of local autonomy. In the literature, there are few studies comparing the local governments of Türkiye and Afghanistan in terms of local autonomy. Examining the similarities and differences between the local governments of Afghanistan and Türkiye in terms of local autonomy with different definitions, methods and data can serve to better understanding of the local governments in both countries. Therefore, there is a need for further research on this subject from a theoretical perspective. The study attempts to answer the question what similarities and differences are between municipalities in Türkiye and Afghanistan in terms of local autonomy? The research question was answered by using the Ladner et al.'s (2019) local autonomy index. The data from regulations and official reports was collected by accessing official websites in both countries, while data from officials of the municipalities was collected through semi-structured interviews. Municipalities were placed on different scales of the variables and analyzed by utilizing Ladner et al.'s (2019) local autonomy index. According to the findings, Kayseri Metropolitan Municipality received 42.95 scores while Kabul Municipality received 26.14 scores from the local autonomy index. The total autonomy level of Kayseri Metropolitan Municipality is higher than the total autonomy level of Kabul Municipality. The municipalities have low level of local autonomy in terms of European Charter of Local Self-Government. Both municipalities bear some similarities to Southern Europe French local governments in terms of local autonomy.