İnfodemi ve ahlaki panik ekseninde COVİD-19 sürecinde aşı karşıtlığı: X örneği
Vaccine hesitancy in the process of COVID-19 within the axis of infodemic and moral panic: The case of X
- Tez No: 867286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, İnfodemi, Ahlaki Panik, Aşı Karşıtlığı, Social Media, Infodemic, Moral Panic, Vaccine Hesitancy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
COVİD-19 salgınıyla birlikte ortaya çıkan aşı karşıtlığı, halk sağlığı politikalarını ciddi şekilde etkileyen önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Bu çalışma özellikle sosyal medya platformlarında güçlü bir şekilde temsil edilen ve yayılan bu fenomenin incelenmesi yoluyla, sosyal medyadaki aşı karşıtlığına yönelik içeriklerin toplumda nasıl algılandığını ve hangi faktörlerin infodemi ve ahlaki panik göstergeleri temelinde etkili olduğunu ele almayı amaçlamaktadır. Nitel doküman analizi yaklaşımının benimsendiği çalışmada, sosyal medya platformlarındaki aşı karşıtı içerikler betimsel analiz tekniğiyle değerlendirilmiştir. Bu içerikler temalar, argümanlar ve yayılma dinamikleri çerçevesinde incelenmiş; ayrıca, toplumun bu içeriklere nasıl tepki gösterdiği ve bu içeriklerin toplumsal algı üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, aşı tereddüdünün sadece bir sağlık meselesi olmanın ötesinde, derin toplumsal, etik ve hukuki boyutları olan karmaşık bir fenomen olduğunu göstermiştir. Yine, aşı karşıtlarının maske takma zorunluluğuna yönelik tepkilerinin, genel olarak pandemi önlemlerine karşı bir direnç içerdiği ve ahlaki panik etkisi altında geliştiği bulgulanmıştır. Ayrıca, aşı karşıtlarının aşı mandalarını reddetme eğiliminin yanıltıcı haberlerin etkisi altında gelişebildiği ve bu durumun insan hakları ihlalleri argümanlarıyla güçlendirildiği ifade edilebilir. Araştırma, toplumda genel aşı kabul oranlarını artırmaya yönelik farkındalık kampanyalarının önemini ve toplumsal diyalogu destekleyen etkili iletişim stratejilerini ve platformlarını vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Vaccine opposition, which has emerged in conjunction with the COVID-19 pandemic, has become a significant factor profoundly impacting public health policies. This study aims to investigate how vaccine opposition on social media platforms is perceived in society and which factors influence it based on infodemic and moral panic indicators, particularly through the examination of this phenomenon strongly represented and disseminated on social media. Adopting a qualitative document analysis approach, vaccine-opposing content on social media platforms was evaluated using descriptive analysis techniques. These contents were examined in terms of themes, arguments, and dissemination dynamics; moreover, the study thoroughly analyzed how society responds to these contents and their effects on societal perception. The findings of the study indicate that vaccine hesitancy is a complex phenomenon with deep societal, ethical, and legal dimensions beyond being merely a health issue. Furthermore, it was found that the reactions of vaccine opposers to mask mandates generally entail resistance to pandemic measures and develop under the influence of moral panic. Additionally, it can be noted that the tendency of vaccine opposers to reject vaccine mandates may develop under the influence of misleading news and is reinforced by arguments of human rights violations. The research underscores the importance of awareness campaigns aimed at increasing general vaccine acceptance rates in society and emphasizes effective communication strategies and platforms supporting societal dialogue.