İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin sayı hissi becerilerinin problem çözme başarısına etkisi
The effect of number sense skills of primary school 4th grade students on the success of problem solving
- Tez No: 867290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, sayı hissi, problem çözme, problem çözme stratejileri, Primary school, number sense, problem solving, problem solving strategies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırmanın amacı, ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin sayı hissi becerilerinin problem çözme becerilerini yordama düzeyini belirlemek ve sayı hissi ile problem çözme stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Eskişehir il merkezinde 4 devlet okulunda öğrenim gören küme örnekleme yöntemiyle seçilmiş 323 ilkokul 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak Gürkan ve Ulu (2023) tarafından geliştirilen 6 faktörlü sayı hissi ölçeği ve Ulu (2016) tarafından geliştirilen problem çözme testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde çoklu doğrusal regresyon analizi ve Sperman's rho korelasyon analizi yapılmıştır. Bu çalışma sonunda sayı hissi becerilerinin problem çözme başarısındaki değişimin %53'ünü açıkladığı sayıların anlamı ve büyüklüğü, sayıları ayrıştırma birleştirme, referans noktası belirleme, esnek hesaplama ve sonuçların akla yatkınlık faktörlerinin problem çözme başarısını yorduyor olduğunu göstermiştir. İşlemlerin etkisi faktörünün ise problem çözme başarısını yordamadığını ortaya koymuştur. Sayı hissi stratejileri puanları ile şekil ve diyagram çizme stratejisi, deneme yanılma stratejisi, geriye doğru çalışma stratejisi, sistematik liste yapma stratejisi ve örüntü arama stratejisi arasında orta düzeyde pozitif ilişki olduğu görülmüştür. Sayı hissi strateji puanları ile matematik cümlesi yazma stratejisi arasında negatif orta düzeyde ilişki vardır. Araştırma sonucunda elde edilen bu bulgu sayı hissi puanları düştükçe kural tabanlı matematik cümlesi yazma stratejisinin kullanım oranının artığını; sayı hissi puanları artıkça strateji tabanlı şekil ve diyagram çizme, deneme yanılma, geriye doğru çalışma, sistematik liste yapma ve örüntü arama stratejisi kullanım oranı artmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the predictive level of problem solving skills of number sense skills of 4th grade primary school students and to examine the relationship between number sense and problem solving strategies. Relational screening model was used in the research. The sample of the study consists of 323 primary school 4th grade students selected by cluster sampling method, studying in 4 public schools in the city center of Eskişehir in the 2021-2022 academic year. The 6-factor number sense scale developed by Gürkan and Ulu (2023) and the problem solving test developed by Ulu (2016) were used as data collection tools of the research. Multiple linear regression analysis and Sperman's rho correlation analysis were used to analyze the data. At the end of this study, it was shown that number sense skills explained 53% of the change in problem solving success, meaning and size of numbers, separating and combining numbers, determining reference point, flexible calculation and plausibility of results factors predicted problem solving success. It was revealed that the effect of the operations factor did not predict the success of problem solving. It was seen that there was a moderate positive correlation between the scores of number sense strategies and the strategy of drawing figures and diagrams, trial and error strategy, working backwards strategy, systematic list making strategy and pattern search strategy. There is a moderate negative correlation between number sense strategy scores and mathematical sentence writing strategy. This finding obtained as a result of the research indicates that the use of rule-based mathematical sentence writing strategy increases as the number sense scores decrease; As the number sense scores increased, the use of strategy-based shape and diagram drawing, trial and error, backward working, systematic list making, and pattern search increased.