İlaç üretiminden ve kullanımından doğan tazminat ve ceza sorumluluğu
Criminal and compensation liability arising from production of drug and use of it's
- Tez No: 867291
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İlaç, sağlık, sorumluluk, ceza, hekim, Medicine, health, liability, punishment, physician
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
İlaç, insanın sağlıklı yaşama isteğinin bir sonucu olarak geçmişten günümüze hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesinde vazgeçilmez bir unsurdur. Bazı hastalıkların sağlığın karşısında tehdit olmaya devam etmesi ve insanlığın hangi yeni hastalıklarla karşılaşılacağının bilinmezliği ilaç araştırmalarının geliştirilmesine duyulan ihtiyacın bir göstergesidir. Ancak, buna koşut olarak Paracelsus'un dediği gibi“ilacın, dozu ayarlanmış zehir olması”devletlerin ilacın üretimi ve kullanımı aşamalarına ilişkin olarak hukuk sistemlerinde önleyici, tazmin edici ve cezalandırıcı hükümlere yer vermelerini zorunlu kılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde, ilacın ne olduğu, klinik ilaç araştırmalarından ilacın kullanımına kadar geçen sürecin hangi aşamalardan oluştuğu, söz konusu süreçte yer alan kişilerin kimler olduğu incelenmiş; ikinci bölümünde klinik araştırmacı, ilaç üreticisi, ilaç ruhsat sahibi, hekim, diğer sağlık mesleği mensupları ve eczacının neden olduğu zararlara ilişkin tazminat sorumluluğu ile idarenin ilaca ilişkin düzenleme ve denetim yetkisi ve kamu personelinin eylemleri nedeniyle meydana gelen zararlara ilişkin sorumluluğuna yer verilmiş; üçüncü bölümde ise ilaç üretimi ve kullanımından doğan ceza sorumluluğu ile karşılaştırmalı hukuktaki yaklaşımlar detaylı şekilde incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that some diseases continue to be a threat to health and the uncertainty of which new diseases humanity will encounter is an indication of the need for the development of drug research. However, in contrast to this, the fact that medicine is, as Paracelsus said, a dose-adjusted poison has required states to include preventive, compensatory and punitive provisions in their legal systems regarding the production and use of drugs. In the first part of our study, we examined that what a drug is, the stages of the process from clinical drug research to the use of the drug, and the people involved in this process; in the second part of our study, we included the liability for compensation for damages caused by the clinical investigator, drug manufacturer, drug licensee, physician, other healthcare professionals and pharmacist and the authority of the administration to regulate and supervise medicines and the responsibility of public personnel for damages caused by their actions. In the third part of our study, the criminal liability arising from the production and use of medicine and the approaches in comparative law are examined in detail.