Over torsiyonu tanılı olan hastalardaki thıol/dısulfide ve iskemi modifiye albuminin tanısal değeri
The diagnostic value of thiol/disulfide and ischemia-modified albumin in patients with ovarian torsion
  1. Tez No: 867347
  2. Yazar: ECEM HALİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESENGÜL TÜRKYILMAZ ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Over torsiyonu, thiol/disülfide, iskemi modifiye albumin, oksidatif stres, NLO, Ovarian torsion, thiol/disulfide, ischemia-modified albumin, oxidative stress, NLO
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çalışmamızda klinik tanısı net olarak konulamayan ve çoğu zaman da tanıda gecikme durumlarıyla karşılaşılan over torsiyon olgularını tespit etmeye yönelik oksidatif stres sonucu meydana gelen iskemi modifiye albumin ve tiyol/disülfhide düzeylerinin tanısal değerini bulmak primer amacımızdı. Over torsiyonu için aynı zamanda hemogram parametrelerinin, crp ve pct değerlerinin tanıdaki yeri sekonder amacımızdı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif vaka kontrol çalışmasıdır. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine ve acil servise başvuran over torsiyon şüphesi nedeni ile operasyona alınıp kesin over torsiyonu olduğu ameliyat inspeksiyonu ve/veya patoloji sonuçları ile doğrulanan hastalar ve jinekoloji kliniğinde elektif tüp ligasyonu planlanan hastalar arasında ameliyat öncesinde alınan kanlarında hemoglobin (Hb), Wbc (Beyaz kan hücresi), nötrofil, lenfosit, platelet, nötrofil lenfosit oranı (NLO), c-reaktif protein (CRP), prokalsitonin (PCT), native tiyol, total tiyol, disülfide, (disülfide/native tiyol)*100, (disülfide/total tiyol)*100, (native tiyol/total tiyol)*100 ve iskemi modifiye albumin düzeyleri tespit edilerek istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: 30 hasta, 30 kontrol olmak üzere toplam 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Over torsiyonu tanılı hasta grubu ile elektif şartlarda tüp ligasyonu yapılan kontrol grubu arasında yaş ortalaması, gravida, parite, yaşayan düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Operasyon öyküsü, abort ve sigara kullanımı benzer olarak tespit edildi. WBC, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, NLO, CRP, PCT değerleri çalışmamızda torsiyon grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı farklılık tespit edildi. Hasta ve kontrol grubunun native tiyol, total tiyol, disülfide, (disülfide/native tiyol)*100, (disülfide/total tiyol)*100, (native tiyol/total tiyol)*100 ve iskemi modifiye albumin düzeylerinin benzer olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda native tiyol, total tiyol, disülfide, (disülfide/native tiyol)*100, (disülfide/total tiyol)*100, (native tiyol/total tiyol)*100 ve iskemi modifiye albumin değerlerinin hasta grubu ile kontrol grubu arasında benzer çıkması üzerine tanı için bir belirteç olmayacağını tespit ettik. Çalışmamızda aynı zamanda bakılan hemogram, wbc, nötrofil, lenfosit, platelet, NLO, CRP, PCT değerleri arasında WBC, nötrofil, lenfosit, NLO ve CRP değerlerinin hasta grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı farklılığı olması üzerine tanıda kullanılabilecek parametreler olabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Objective: Our primary aim in the study was to determine the diagnostic value of ischemia-modified albumin and thiol/disulfide levels resulting from oxidative stress in detecting cases of ovarian torsion, which are often challenging to diagnose and lead to diagnostic delays. Additionally, our secondary aim was to assess the diagnostic role of hematologic parameters, as well as CRP and PCT values, in ovarian torsion. Materials and Methods: Our study is a prospective case-control study. It includes patients admitted to the Ankara Bilkent City Hospital Gynecology and Obstetrics outpatient clinic and emergency department with suspected ovarian torsion who underwent surgery, where the diagnosis of ovarian torsion was confirmed by surgical inspection and/or pathology results, as well as patients scheduled for elective tubal ligation in the gynecology clinic. Blood samples obtained before surgery were used to determine levels of hemoglobin (Hb), white blood cells (WBC), neutrophils, lymphocytes, platelets, neutrophil-lymphocyte ratio (NLO), C-reactive protein (CRP), procalcitonin (PCT), native thiol, total thiol, disulfide, (disulfide/native thiol)*100, (disulfide/total thiol)*100, (native thiol/total thiol)*100, and ischemia-modified albumin, which were then compared using statistical methods. Results: A total of 60 patients, including 30 patients and 30 controls, were enrolled in the study. Statistically significant differences were observed in the mean age, gravidity, parity, and socioeconomic status between the group diagnosed with ovarian torsion and the control group undergoing elective tubal ligation. However, there were similar rates of surgical history, abortion, and smoking habits between the two groups. Significant differences were found in the white blood cell count, neutrophil count, lymphocyte count, neutrophil-lymphocyte ratio, C-reactive protein, and procalcitonin levels between the torsion group and the control group. The levels of native thiol, total thiol, disulfide, (disulfide/native thiol)*100, (disulfide/total thiol)*100, (native thiol/total thiol)*100, and ischemia-modified albumin were found to be similar between the patient and control groups. Conclusion:In our study, we determined that the levels of native thiol, total thiol, disulfide, (disulfide/native thiol)*100, (disulfide/total thiol)*100, (native thiol/total thiol)*100, and ischemia-modified albumin did not differ significantly between the patient group and the control group, indicating that they may not serve as diagnostic markers. However, we observed significant differences in hemogram, WBC, neutrophil, lymphocyte, platelet, NLO, CRP, and PCT values between the patient and control groups. These findings suggest that WBC, neutrophil, lymphocyte, NLO, and CRP values could potentially be used as parameters in the diagnosis of ovarian torsion.