Sinema moda ve reklam sektöründe kadın imgesi
Women's image in the cinema fashion and advertising industry
- Tez No: 867381
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA ÇELİKSAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Sinema, Moda, Reklam, Kadın imgesi, Art, Cinema, Fashion, Advertisement, Female image
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Modern yaşantımız içinde her şey tüketilmeye uygun bir ürün, bir maddi değer olarak algılanmaya başladı. Modernleşmenin devamında Kapitalizmin yaratılan sanal dünyada da şekil değiştirmesi, yeni burjuva anlayışı, toplumsal güç, yeni nesil ekonomik bir düzen oluşturma isteği ile küresel bir kuvvete sahip olma isteği artmaktadır. Bu gelişmeler doğal olarak sanatı ve ona bağlı olarak tasarımı ve yarattığı yeni yaşam şekillerini de etkilemektedir. Bu anlamda yapay reklam uygulamaları sıradan insanların doğal zekâ seviyelerine göre moda olgusu üzerinden oluşturduğu kavramlar aracılığı ile yaşam şekilleri hazırlamaktadırlar. Çağdaş sanat açısından bakıldığında sanatın yolu saf öznel olduğu için sanatçının da bireyselliğe yöneldiği sonucuna varılabilir. Ancak sinema mesaj aktarımında tek bir odaktan hareket etmez. Sinema reklam ve moda dilinin dışında sanatsal ve estetik bir dil ile özgün biçimde hedef kitlesine ulaşır. Daha çok siyasi düşünceyi, otoriteyi hedefler. Kitlesel etkilere sahip yeni bir tüketim anlayışına hakimdir. Sanatın merkezi doğal olarak insan ve onun var olduğu çevresidir. Resim sanatı başta olmak üzere tüm sanat türleri içinde kadın ve erkek imgesi yer almaktadır. Fakat farklı kültürlerde ve coğrafyalarda değişik uygulamalar altında kadına karşı çelişkili davranışlar ve değer yargıları bulunmaktadır. İnsanlık tarihinde her koşulda erkek ile eşit olarak tanımlanan kadının, aynı sosyal statüde olması birçok kültürde reddedilmiş ve reddedilmeye devam etmektedir. Kadın sadece bedensel anlamda kontrol altında Konuya inançlarla birlikte ataerkil toplum yapısı ve mitsel anlamda baktığımızda ise meselenin Âdem ile Havva ilişkisi ile Yahudiliğe kadar dayandığı görülmektedir. Birçok inanç sisteminde olduğu gibi bu inanca göre de kadının cinsel yönü üzerinde kurulmuş olumsuz bir yaklaşım karşımıza çıkmaktadır. Diğer bir yandan bakıldığında eski Yunan mitleri arasında yer alan ruh madde, Hıristiyan inancında ise ruh beden çelişkisidir. Hıristiyan inanışına göre ruhban sınıfındaki kadınların yeri, manastır duvarları arasındaki rahibe yaşamıyla sınırlandırılmıştır. Soylu kadınların ise evlilik aşamasında çeyiz ve toprak sahibi olmasına bağlı olarak sosyal konumları değişmektedir. Müslüman inanışında ise kadınlar ikinci sınıf vatandaş ve köle olarak kullanılmakla birlikte eğitimden uzak tutulup toplum dışına itilir ve kadınların hukuki haklara sahip olmaları istenmez. Geçmişte kadınlar baştan çıkarıcı şeytani varlıklar ya da tapınaklarda bakire tanrıçalar olarak görüldüğü gibi bir birey olarak kadın algısında modern dünyada da hiçbir orta yol bulunamamaktadır. Gerçekleştirilen akademik tez çalışması sonucuna göre, Sinema Moda ve Reklam Sektöründe Kadın İmgesi başlığı altında ele aldığımız tez çalışmasında kısaca Avrupa ve Türk kültürlerine değinilmiştir. Devamında ise resim sanatı, sinema, moda ve reklam alanlarında kadın görselleri ve onlara yüklenen imgesel anlamlar üzerinde durulmuştur. Konu ile ilgili tez çalışması bilinçli olarak kısıtlı ve kapsamı daraltılmış biçimde ele alınmış, modern yaşam içinde kadına ve kadın haklarına birçok ülkede henüz tam anlamıyla saygı duyulmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
When we look at the latest academic studies in our modern life, everything has begun to be perceived as a product suitable for consumption, as a material value. Capitalism's transformation in the virtual world has a global power with its new bourgeois understanding, social control, and desire to create a new generation of economic order. These developments naturally affect art, design, and the new lifestyles it creates. In this field, the advertising industry prepares promotions and lifestyles based on fashion concepts according to the natural intelligence of ordinary people. However, cinema originally reaches its target audience, with an art and aesthetic language other than advertising and fashion. It targets mostly political thought and authority. It dominates a new understanding of consumption with mass effects. The center of art is natural man and his environment. The image of men and women is present in all types of art, especially painting. However, there are contradictory behaviors and value judgments towards women under different practices in different cultures and geographies. From a historical perspective, women, who are defined as a man's life partner, assistant, and even equal under certain conditions, have been rejected and continue to be rejected in many cultures as having the same social status as men. The reason why women are only wanted to be kept under physical control goes back to the days when humanity began to write history. When we look at the patriarchal social structure and belief in terms of beliefs, the relationship between Adam and Eve is based on Judaism. According to this belief, it is a negative meaning based on the sexual aspect of women. On the other hand, the spirit in the ancient Greek myths is a contradiction between matter, and the Christian belief is a contradiction between soul and body. According to Christian belief, the place of women among the clergy was limited to the life of nuns within the walls of the monastery. In contrast, in the arrangements of noble women, their social positions changed depending on how much land they brought as dowry when they married. In Muslim belief, women are used as second-class citizens and slaves, kept away from education, pushed out of society, and do not have legal rights. There is no middle ground in terms of the perception of women as rational individuals, as women are seen as demonic seductresses or as virgin goddesses in temples, and this continues in different countries in today's modern world. According to the results of the academic thesis study; European and Turkish cultures are briefly touched upon as the basis of the thesis study, which we discussed under the title of Women's Image in Cinema, Fashion and Advertising Sectors. Subsequently, women's images and the imaginary meanings attributed to them in painting, cinema, fashion, and advertising were focused on. The thesis study on the subject was handled in a conscious, limited, and narrow way in scope, and it emerged that women and their rights in modern life are not yet fully respected in many countries.