Üreme özerklik ölçeğinin türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
The validity and reliability study of the reproductive autonomy scale in turkish
- Tez No: 867391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÜN KAKAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Reproduction, Autonomy, Scale, Reliability, Validity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Üreme Özerklik Ölçeğinin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması Amaç: Bu araştırma ile Upadhyay ve arkadaşları (2014) tarafından geliştirilen ve orijinal adı“Reproductive Autonomy Scale”olan Üreme Özerklik Ölçeğinin geçerlik ve güvenirliğinin Türk toplumu üzerinde değerlendirmektir. Materyal-Metod: Araştırma metodolojik olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklere başvuran ve örneklem kriterlerine uyan 280 kadınla yürütülmüştür. Örneklemdeki kadınlara Tanıtıcı Bilgi Formu, Üreme Özerklik Ölçeği ve Üreme Baskısı Ölçeği uygulanmıştır. Örneklemden alınan verilerin analizi için SPSS ve AMOS programları kullanılarak yapılmıştır. Üreme Özerklik Ölçeğinin geçerliğini değerlendirmek için dil, kapsam, yapı ve ölçüte bağımlı geçerlik kullanılmıştır. Güvenirliğini değerlendirmek için ise Cronbach Alfa katsayısı, iki yarı test katsayıları, test tekrar test katsayısı ve madde analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Üreme Özerklik Ölçeğinin dil geçerliği çeviri-geri çeviri yöntemi ile sağlanmıştır. Kapsam Geçerliğinde toplam kapsam geçerlik indeksi 0,96 bulunmuştur. Faktör analizinde, Kaiser-Meyer Olkin testinin değeri 0,801, Barlett küresellik testinin ise p=0,000 olarak bulunmuştur. Açımlayıcı Faktör analizinde toplam varyansın %58,60 olarak bulunmuştur ve 3 faktörlü yapıya karar verilmiştir. Bu yapı Doğrulayıcı Faktör Analizi ile doğrulanmıştır (χ2=170,55; df=72; χ2/df=2.36; RMSEA=0,074; CFI=0,943; GFI=0,968). Eşzaman geçerliği analizinde Üreme Özerkliği Ölçeği ve Üreme Baskısı Ölçeği arasında negatif doğrusal bir ilişki bulunmuştur. Ölçeğin güvenirlik analizinde Cronbach Alfa katsayısı değeri 0,801 olarak bulunmuştur. Test tekrar test analizinde yüksek ilişki bulunmuştur (r=0,993; p=0,000). Madde toplam, madde kalan ve madde ayırt ediciliği analiz bulguları anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Üreme Özerklik Ölçeği, Türk toplumunda üreme özerkliğini değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.
Özet (Çeviri)
The Validity and Reliability Study of the Reproductive Autonomy Scale in Turkish Aim: This study aims to assess the validity and the reliability in Turkish of the Reproductive Autonomy Scale, on Turkish society, which was developed by Upadhyay et al. (2014) and whose original name is“Reproductive Autonomy Scale”. Methods: 280 women who applied to the gynaecology and obstetrics outpatient clinics of Süleyman Demirel University Research and Training Hospital and met the sampling criteria were included in the methodologically performed study. Women of the sample were asked to fill the İntroduction Form, Reproductive Autonomy Scale and Reproductive Coercion Scale. The Reproductive Autonomy Scale's validity was assessed performing language, content, construct and criterion-related validity. For reliability, Cronbach Alpha, half-test, test-retest coefficients and item analysis were performed. Results: The language validity of the Reproductive Autonomy Scale was ensured by the translation-back-translation method. The Content Validity Index of the scale was determined as 0,96. The Kaiser-Meyer Olkin value was determined as 0,801 while the Bartlett sphericity test as p=0,000. During Exploratory Factor Analysis, the total variance was determined as 58.60% and a 3-factor structure with 14 items was established. This structure was confirmed during Confirmatory Factor Analysis (χ2=170,55; df=72; χ2/df=2.36; RMSEA=0,074; CFI=0,943; GFI=0,968). A negative linear correlation was found between the Reproductive Autonomy Scale and the Reproductive Coercion Scale. The Cronbach Alpha coefficient value was found 0,801. A high correlation was achieved in the test retest analysis (r=0.993; p=0.000). The results item-total, item-remaining and item-discriminant analysis were found to be significant. Conclusion: The Reproductive Autonomy Scale is a valid and reliable measurement instrument for assessing reproductive autonomy in Turkish society.