Anterior bölge kompozit rezinlerin yaşlandırmaya bağlı mikrosertliklerinin karşılaştırılması
Comparison of aging-dependent microhardness of anterior region composite resins
- Tez No: 867392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ŞİRİN KARAASLAN, DOÇ. DR. HÜSEYİN HATIRLI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit rezin, Vickers, yaşlandırma, polisaj yöntemleri, mikrosertlik, Composite resin, Vickers, aging, polishing systems, microhardness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; anterior bölgede kullanılan farklı yapıdaki üniversal restoratif materyallerin, iki farklı polisaj tekniği kullanılarak, aside ve yapay tükürüğe maruz kaldığında, gösterdikleri yüzey sertlik değerlerinin in vitro olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 5 farklı restoratif materyale (Essentia Üniversal Shade-GC, Omnichroma-Tokuyama, Charisma Diamond One-Kulzer, ZenChroma-President Dental ve Essentia HiFlo-GC) ve 2 farklı polisaj yöntemi (Shofu One Gloss ve EVE Diacomp Plus) uygulandı. Sonrasında örnekler 3 farklı yaşlandırma yöntemine (yapay tükürük, portakal suyu ve portakal suyu-yapay tükürük) maruz bırakıldı. Kompozit örneklerin yapılmasında 8 mm çapında, 2 mm kalınlığında kalıplar kullanılarak toplamda 240 adet örnek hazırlandı (n=8). Örnekler polisaj ve yaşlandırma yöntemlerine göre alt gruplara ayrıldı. Restoratif materyaller, teflon bir kalıp içerisine yerleştirildi ve polimerize edildi. Örneklerin yaşlandırma öncesinde Vicker's sertliği ölçümleri (Matsuzawa® MHT2, High Quality Microhardness Tester, Matsuzawa SEIKI Co; Ltd, Tokyo, Japonya) yapıldıktan sonra, yaşlandırma amacıyla yapay tükürük, portakal suyu ve portakal suyu-yapay tükürükte 24'er saat bekletildi. Yaşlandırma sonrasında tekrar Vicker's sertlik ölçümleri bakıldı. Örneklerin üst yüzeyleri yaşlandırma öncesinde ve sonrasında SEM (JEOL JSM 7001F, Japonya) ile analiz edildi. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS v.19 paket programı (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27.0. Armonk, NY: IBM Corp, ABD) kullanılarak yapıldı. Bulgular: Kompozitlerin başlangıç sertlik değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. En yüksek başlangıç sertlik değeri Charisma Diamond One (89,578)'da izlenirken, en düşük Essentia HiFlo (54,830)'da görülmüştür (p0,05). Sonuçlar: Kompozit rezin restorasyonlar farklı pH'a sahip sıvılarda belirli oranlarda bekletildiklerinde, bu sıvılardan değişik oranlarda etkilenmişlerdir. Rezin bazlı restoratif materyallerin yüzey sertliği değerlerinde, asidik içeceklerin ve yapay tükürüğün etkisiyle değişimler olduğu kaydedilmiştir. Çalışmada kullanılan kompozitlerin birkaçı hariç yaşlandırma sonrası sertlik değerleri, yaşlandırma öncesi sertlik değerlerine göre istatistiksel olarak düşük sonuç göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to evaluate in vitro the surface hardness values of universal restorative materials used in the anterior region when exposed to acid and artificial saliva using two different polishing techniques. Materials and Methods: In our study, 2 different polishing methods (Shofu One Gloss and EVE Diacomp Plus) were applied to 5 different restorative materials (Essentia Universal Shade-GC, Omnichroma-Tokuyama, Charisma Diamond One-Kulzer, ZenChroma-President Dental and Essentia HiFlo-GC). Afterwards, the samples were exposed to 3 different aging methods (artificial saliva, orange juice and orange juice-artificial saliva). A total of 240 samples were prepared using molds of 8 mm diameter and 2 mm thickness to make the composite samples (n = 8). The samples were divided into subgroups according to polishing and aging methods. The restorative materials were placed in a Teflon mold and polymerized. After Vicker's hardness measurements (Matsuzawa® MHT2, High Quality Microhardness Tester, Matsuzawa SEIKI Co; Ltd, Tokyo, Japan) were made on the samples before aging, they were kept in artificial saliva, orange juice and orange juice-artificial saliva for 24 hours for aging. After aging, Vicker's hardness measurements were taken again. The upper surfaces of the samples were analyzed by SEM (JEOL JSM 7001F, Japan) before and after aging. Statistical analyzes of the data were performed using the SPSS v.19 package program (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27.0. Armonk, NY: IBM Corp, USA). Results: When the initial hardness values of the composites were compared, a statistically significant difference was observed. The highest initial hardness value was observed in Charisma Diamond One (89.578), while the lowest was observed in Essentia HiFlo (54.830) (p0.05). Conclusion: When composite resin restorations were kept in liquids with different pH at certain rates, they were affected by these liquids at different rates. It has been noted that there are changes in the surface hardness values of resin-based restorative materials due to the effects of acidic drinks and artificial saliva. Except for a few of the composites used in the study, the hardness values after aging showed statistically lower results than the hardness values before aging.