Tüketicilerin Down sendromlu personel çalıştıran işletmelerin hizmetlerini değerlendirmeleri
Consumers' evaluation of the services of enterprises that employ personnel with Down syndrome
  1. Tez No: 867440
  2. Yazar: ERHAN YEŞİLBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yiyecek-içecek sektörü, Down sendromu, sosyal uyum, müşteri, zihinsel engelli, Food and beverage industry, Down syndrome, social integration, consumer, mental disabilityity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada tüketicilerin yiyecek-içecek sektöründe çalışan zihinsel engelli personelin (Down sendromlu bireyler özelinde) sunmuş olduğu hizmetler değerlendirilmektedir. Veriler yüz yüze anket yöntemiyle toplanmış olup, söz konusu süreçte konuyla ilgili Down Cafe'den hizmet almış 400 kişi ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmadaki öncelikli amaç Down sendromlu bireylerin çalıştığı kafeleri ziyaret eden müşterilerin sunulan hizmetlere yönelik memnuniyet düzeylerini ölçmektir. Araştırma, katılımcıların cinsiyetleri ile müşteri memnuniyeti ölçeğinin alt boyutlarından elde edilen ortalama puanlara göre cinsiyetin müşteri memnuniyeti ölçeği üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. İstatistiklere göre, kadınlar müşteri hizmetleri, personel hizmetleri, tanıtım faaliyetleri, tesisler, müşteri ilişkileri, ulaşım, güvenlik ve fiziksel olanaklar gibi alanlarda erkeklere kıyasla daha yüksek düzeyde memnuniyet sergilemektedir. Bu nedenle, araştırma kapsamında elde edilen bilgiler ışığında işletmelerin müşteri memnuniyetini artırmak ve müşteri sadakatini güçlendirmek için kadın müşterilerinin beklentilerini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamaları ve onlara uygun hizmetler sunmalarının nispeten önemli olduğu söylenebilir. Dolayısıyla, araştırma bulgularının işletmelere sunduğu bir diğer önemli öneri ise, müşteri memnuniyetini artırmak için kadın müşterilerin geri bildirimlerini ve değerlendirmelerini dikkate almaktır. Elde edilen sonuçlara göre, müşterilerin bakış açılarından yola çıkılarak bahsi geçen işletmelerde bu bireylerin istihdamının söz konusu bireylere karşı mevcut toplumsal önyargının kırılmasına katkıları irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the services provided to consumers by mentally disabled personnel (specific to individuals with Down syndrome) working in the food and beverage industry are evaluated. The data was collected by face-to-face survey method, and in the process in question, a face-to-face survey was conducted with 400 people who received service from Down Cafe. The primary aim of this study is to measure the satisfaction levels of customers visiting cafes where people with Down syndrome work, regarding the services offered. The research shows that gender has an impact on the customer satisfaction scale, according to the gender of the participants and the average scores obtained from the sub-dimensions of the customer satisfaction scale. According to statistics, women show higher levels of satisfaction than men in areas such as customer services, personnel services, promotional activities, facilities, customer relations, transportation, security and physical facilities. Therefore, in the light of the information obtained within the scope of the research, it can be said that it is relatively important for enterprises to better understand the expectations and needs of their female customers and provide them with appropriate services in order to increase customer satisfaction and strengthen customer loyalty. Therefore, another important suggestion that the research findings offer to enterprises is to take into account the feedback and evaluations of female customers in order to increase customer satisfaction. According to the results obtained, the contributions of the employment of these individuals in the mentioned businesses to breaking the existing social prejudice against these individuals are examined, based on the customers' perspectives.