Çukurova yöresinde HumF13B STR allel frekanslarının saptanması
Allele frequency determination of HumF13B in Çukurova region
- Tez No: 86745
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SALAÇİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: HumF13B, Individualization, Paternity Determinations, STRs. IX
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Çukurova Yöresinde F13B STR Lokusu Ailel Frekanslarının Saptanması Bu çalışmada, Çukurova yöresinde yaşayan 110 kişilik bir populasyon örneğinde HumF13B STR lokusu allel frekansları saptanmıştır. F13B lokusunun bu yörede adli amaçlı kimliklendirme ve paternite araştırmalarında kullanılabilirliği istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar Asya ve Avrupa populasyonlannda yapılan diğer çalışma sonuçlarıyla karşdaştuılmıştır. 110 gönüllü vericiden alman intravenöz kan örneklerinden filtre kağıtları üzerinde kan lekeleri oluşturulmuş, bu lekelerden Chelex 100 ve Proteinaz K yöntemi kullanılarak, DNA ekstrakte edilmiştir. F13B STR lokusu PCR ile amplifiye edilmiş ve amplifîye F13B Iokus ürünleri, poliakrilamid jelde, allelik ladder üe beraber separe edilmiştir. Gümüş boyama üe görünür hale getirilen F13B ailelleri, allelik ladder komponentleri Ue makroskobik karşılaştırma yapılarak tanımlanmıştır. 110 kişiden oluşan bu populasyon örneğinde, allel 6, 7, 8, 9 ve 10 olmak üzere beş F13B alleli gözlenmiştir. Bu alellerin frekansları sırasıyla; allel 6= 0.0910, allel 7= 0.0045, allel 8= 0.3273, allel 9= 0.2045 ve allel 10= 0.3727 olarak saptanmıştır. Elde edüen sonuçlar Hardy- Weinberg eşitliği Ue uyumlu bulunmuştur. Bizim de içinde yer aldığımız Avrupa populasyonlarmdaki F13B allel frekanslarının, özellikle allel 6, 8 ve 10' nun frekansları yönünden değerlendirildiğinde, Uzak Doğu Asya populasyonlarından farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Çukurova yöresinde, F13B STR lokusunun gözlenen heterezigotluk oranı; 0.69092, MEC değeri; 0.44507, pM değeri; 0.14032, pD değeri ise; 0.85968 olarak hesaplanmıştır. Elde edüen sonuçlara dayanılarak, F13B STR lokusunun Çukurova yöresinde adli amaçlı kimliklendirme ve paternite araştırmalarında kullanımının anlamlı olabileceği düşünülmektedir. Anahtar sözcükten HumF13B, Kimliklendirme, Paternite Tayini, STR'Iar. vuı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Allele Frequency Determination of HumF13B in Çukurova Region In this study allele frequencies of the short tandem repeat system HumF13B were determined in a population sample including 110 unrelated individuals. The several forensic efficiency data were statistically calculated for the demonstration of the usefullness of F13B locus in Çukurova region for individualization and paternity determinations. Bloodstains were prepared from blood samples taken from 110 healthy volunteer donors on filter papers. DNA were extracted from these bloodstains using Chelex-100 and Proteinase K procedure. After the amplification of F13B locus, the amplified F13B products were separated in a polyacrylamide gel along with the locus specific allelic ladder and visualized by silver staining. F13B alleles were determined by macroscobic comparison with allelic ladder components. In this population sample, totally five allele 6, 7, 8, 9 and 10 of F13B were observed. The calculated frequencies of these alleles are as follows: allel 6= 0.0910, allel 7= 0.0045, allel 8= 0.3273, allel 9= 0.2045 and allel 10= 0.3727. The results were in good agreement with the Hardy- Weinberg equilibrium. The frequencies of F13B allele 6, 8 and 10 in European populations and in our population were found to be very different from those in Far East Asian populations. In Çukurova region the observed heterozygosity rate, MEC, pM and pD value of F13B locus were calculated as 0.69092, 0.44507, 0.14032 and 0.85968 respectively. The obtained results suggest that F13B STR locus can be usefull for personal identification and paternity determinations in Çukurova region.