Bütçe ve cari açık sorunu açısından coğrafi işaretli ürünlerin üretiminde teşvik ve vergi politikaların rolü
The role of incentives and tax policies in the production of geographically indicated products in terms of budget and current account deficit problem
- Tez No: 867471
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM UTKU EKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bütçe, Cari Açık, Coğrafi İşaretli Ürünler, Vergi Politikaları, Budget, Current Account Deficit, Geographically Indicated Products, Tax Policies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez kapsamında coğrafi işaretli ürünlerin üretiminde teşvik ve vergi politikalarının, özellikle bütçe ve cari açık sorunları bağlamında, nasıl bir rol oynadığını incelemektedir. Amaca uygun olarak ilk başta bütçe ve cari açık kavramları açıklanmaktadır. Günümüzde, bir ülkenin bütçe açığı ve cari açığı, ekonomik istikrar üzerinde etkili olan kritik unsurlardır. Daha sonra da bütçe ve coğrafi açık sorunu açısından coğrafi işaretli ürünlere değinilmiştir. Bu kısımda coğrafi işaret tanımı yapılmıştır ve coğrafi işaret belirli bir bölgeyle ilişkili olduğu için Kapadokya Bölgesi ele alınmıştır. Coğrafi işaretli ürünlerin üretimi ekonomik politikalar tarafından şekillendirilen bir alan olarak önem kazanmaktadır. Son bölümde ise teşvik politikalarının yerel ekonomiye katkıları, vergi politikalarının çeşitlerine değinilmektedir. Çalışma için ulusal ve uluslararası literatür taramalarından yararlanılmıştır. Ayrıca nitel veri toplama yöntemi olan yüz yüze görüşme yöntemi ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve Nevşehir Ticaret Borsası ile görüşmeler yapılarak teşvikler ve vergi politikaları hakkında detaylı bilgiler alınmıştır. Kurum ve kuruluşlardan elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilerek tezde kullanılmıştır. Tezde kullanılan coğrafi işaretli ürün verilerine Türk Patent ve Marka Kurumu'nun coğrafi işaretler portal sitesinden ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of incentive and tax policies in the production of GI products, especially in the context of budget and current account deficit problems. In line with the purpose, the concepts of budget and current account deficit are first explained. Today, a country's budget deficit and current account deficit are critical factors affecting economic stability. Then, geographical indication products are discussed in terms of the budget and geographical deficit problem. In this section, the geographical indication is defined and the Cappadocia Region is discussed since the geographical indication is associated with a specific region. The production of GI products gains importance as an area shaped by economic policies. In the last section, the contributions of incentive policies to the local economy and the types of tax policies are mentioned. National and international literature reviews were utilized for the study. In addition, detailed information about incentives and tax policies was obtained by interviewing the Ministry of Agriculture and Forestry and Nevsehir Commodity Exchange with face-to-face interviews, which is a qualitative data collection method. The data obtained from institutions and organizations were analysed by content analysis method and used in the thesis. The geographical indication product data used in the thesis were obtained from the geographical indication portal site of the Turkish Patent and Trademark Office.