Akromegali hastalarında soluble alfa-klotho serum düzeylerinin hastalık aktivitesi ve komplikasyonları ile ilişkisi
The relationship of soluble alfa-klotho serum levels with disease activity and complications in patients with acromegaly
  1. Tez No: 867507
  2. Yazar: SADIK NAZLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİDE GONCA ÖRÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akromegali, alfa-klotho, büyüme hormonu, malignite, somatostatin analoğu, Acromegaly, alpha-klotho, growth hormone, malignancy, somatostatin analog
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda akromegali hastalarında hastalık aktivitesinin değerlendirilmesine yardımcı olmak için saKL'nin potansiyelini değerlendirmeyi ve saKL ile akromegali hastalarında görülen malign ve premalign durumların ilişkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya 80 akromegali hastası dahil edildi. Serumda çözünebilir alfa klotho proteini ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Veriler Mann Whitney U testi, Kruskal Walis testi, Spearman korelasyon katsayısı ile analiz edildi. Bulgular: Akromegali hastalarında saKL değerleri tiroid karsinomu 5692 pg/ml (978-10065) (p=0,330) ve tiroid nodülü olan hastalarda 4791 pg/ml (402-12913) (p=0,284) olmayanlara göre daha yüksek düzeylerde, kolon kanseri ve mide kanseri olan hastalarda ise olmayanlara göre daha düşük değerlerde tespit edildi. Hastalarımız tiroid nodülü, kolon polipleri ve malignitesi olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldığında olanlarda ortalama saKL düzeyleri 4701 pg/ml, olmayanlarda 4657 olarak sonuçlandı (p=0,314). Adenom boyutlarına göre karşılaştırmada anlamlı bir fark saptanmadı. Hastaların son takiplerinde bakılan BH (p=0,319), IGF-1 (p=0,704) ve OGTT sonrası ölçülen BH (p=0,416) düzeylerinin korelasyon analizinde saKL düzeyi ile istatiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda serumda çözünebilir alfa klotho protein düzeyleri, akromegalide malignite riskindeki ve hastalık aktivitesindeki artış ile ilişkilendirilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the potential of saKL to help evaluate disease activity in acromegaly patients and to examine the relationship between saKL and malignant and premalignant conditions seen in acromegaly patients. Methods: 80 acromegaly patients were included in the study. Soluble alpha klotho protein in serum was studied by ELISA method. Data were analyzed by using Mann Whitney U test, Kruskal Walis test and Spearman correlation coefficient. Results: SaKL values in patients with acromegaly were 5692 pg/ml (978-10065) (p=0.330) in patients with thyroid carcinoma and 4791 pg/ml in patients with thyroid nodules (402-12913) (p=0.284) was detected at higher levels than in patients without it, and at lower levels in patients with colon cancer and stomach cancer than in those without. When our patients were divided into two groups as those with and without thyroid nodules, colon polyps and malignancy, the average saKL levels in those with thyroid nodules, colon polyps and malignancy were 4701 pg/ml and 4657 pg/ml in those without (p=0.314). No significant difference was detected in the comparison according to adenoma sizes. In the correlation analysis of the GH (p=0.319), IGF-1 (p=0.704) and GH (p=0.416) levels measured after OGTT at the last follow-up of the patients, no statistically significant relationship was detected with saKL level. Conclusion: As a result of our study, serum soluble alpha klotho protein levels could not be associated with an increase in the risk of malignancy and disease activity in acromegaly.