Geri Dön

Portrayal of maturity in children's fantasy literature: An archetypal reading of C.S. Lewis's The Chronicles of Narnia

Fantastik çocuk edebiyatında olgunluğun tasviri: C.S. Lewis'in Narnia Günlükleri'nin arketip okuması

  1. Tez No: 867566
  2. Yazar: İPEK ALARA AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLEYHA ÇETİNER ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100

Özet

Olgunluk bir insanın belirli etkenler sonucu duygudurum ve düşünce gibi açılardan eriştiği durumu ifade eder. Toplum içinde yaşamakta olan her birey hayatında belli dönemlerde çeşitli süreçlerden geçer ve bu süreçler sonrası bireylerde değişiklik gözlemlenir. Bu değişikliğin sebebi bireylerin edindiği tecrübeler sonucu eriştikleri olgunluk seviyesidir. Bu tezde C.S. Lewis'in yazdığı Narnia Günlükleri serisinde romanların merkezinde yer alan dört kardeş Peter, Lucy, Edmund ve Susan'ın seri boyunca deneyimlediği olaylar sebebiyle yaşadıkları değişim ve bu değişim sayesinde kazandıkları olgunluk arketip kuramı ve kahramanın yolculuğu kavramı üzerinden incelenerek tez boyunca ele alınacaktır. Dört farklı birey olarak büyümelerine ve dünyaya bakış açılarını değiştirmelerine neden olan deneyimleri incelenecektir. Bu değişikliklerin karakterler üzerindeki yansımaları ve deneyimlerinin yukarıda bahsedilen iki kavram üzerinden ilişkisi irdelenecektir. İnceleme sonucunda karakterlerin gelişimi ve olgunlaşmasının yanı sıra kendi gelişimlerinin ve yansımalarının etkileri de analiz edilecektir. Böylelikle fantastik çocuk edebiyatı örneklerinden olan C.S. Lewis'in Narnia Günlükleri serisinde çocukluktan olgunluğa ne şekilde geçiş yapıldığı ve bu olgunluğa erişilmesinde etkin olan arketipler ve arketiplerin yaşadıkları serüvenler üzerindeki etkisi saptanmış olacaktır. Bu etkiyi saptamak için başvurulacak ana yöntemler Carl Jung tarafından açıklanan kolektif bilinçdışı kavramı ve Joseph Campbell'ın monomit yaklaşımıdır. Jung'a göre arketip kavramı dünya üzerinde yaşayan bütün insanlar için ortak bir kavramdır, yani evrenseldir. Bu sebeple arketip kolektif bilinçaltı için bir ifade biçimidir. Jung'a ek olarak arketip kuramı üzerine incelemelerde bulunan bir diğer yazar Joseph Campbell'dır. Campbell'ın bahsettiği Kahramanın Yolculuğu yani monomit motifi kahramanların deneyimlediği serüvenlerin bir döngü içerisinde olduğunu ve tüm kahramanların bu tür bir yolculuktan geçip kendini keşfettiğini anlatır. Bu kavramlar üç romanda ele alınacak ve kavramların ışığında karakterlerin serüvenleri incelenecektir.

Özet (Çeviri)

The state of mind and emotions that an individual has attained due to a variety of circumstances is referred to as maturity. Every person who lives in a society experiences different processes at different times in his life, and following these processes, people can be observed to have changed. The state of maturity that people have acquired as a result of their experiences is the cause of this transition. In this dissertation, the archetypal theory and the hero's journey motif will be adopted to examine the change that the four siblings—Peter, Lucy, Edmund, and Susan—who are at the centre of the novels in C.S. Lewis' The Chronicles of Narnia, experienced as a result of the events they encountered, as well as the maturity they gained as a result of this change. The experiences that led them to develop into four distinct individuals and alter their perception of the world will be investigated. This investigation will result in a study of the characters' growth and development as well as the consequences of their own insight they gained throughout their journeys. Therefore, the way the characters transition from childhood to maturity, the archetypes that help them achieve such state, and how these archetypes affect the adventures they experience will all be examined in the Chronicles. Joseph Campbell's monomyth concept and Carl Jung's theory of the collective unconscious are the main means to be used in understanding the siblings' journey to maturity. According to Jung, the idea of archetypes is universal—that is, it is shared by all individuals on earth. The archetype thus serves as a vehicle for the collective unconscious to reveal itself. Campbell is another author who addresses the archetypal theory, in addition to Jung. According to the Hero's journey, also known as the monomyth motif, which was brought up by Campbell, all heroes go through this kind of adventure to come to terms with who they are. Both notions are present in C.S. Lewis' Chronicles, and the study will focus on the characters' development and change over the course of these three books.

Benzer Tezler

  1. 7-12 yaş grubu çocuklarda aileyle ilgili kavramların oluşmasında televizyon reklamlarının etkisi

    The Effects of television commercials on children aged between 7-12 about familial concepts

    ELİF TURAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Halkla İlişkilerEge Üniversitesi

    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FÜSUN KOCABAŞ

  2. İletişim fakültesi öğrencilerinin reklam etiğine yaklaşımları

    The approaches of communication students to advertising ethics

    ALPEREN ESİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    İletişim BilimleriGalatasaray Üniversitesi

    İletişim Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ KARA

  3. Journey towards natural self: A Kierkegaardian analysis of Graham Greene's faith fiction

    Doğal benliğin inşası: Graham Greene'in dini romanlarının Kierkegaard felsefesine göre analizi

    EMRAH PEKSOY

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Batı Dilleri ve Edebiyatıİstanbul Aydın Üniversitesi

    İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HATİCE GÖNÜL UÇELE

  4. A cultural materialist study of literary realism in the nineteenth century English novel: Charles Dickens's Great Expectations and William Thackeray's Vanity Fair

    On dokuzuncu yüzyıl gerçekçi romanı üzerine kültürel materyalist bir inceleme Charles Dickens'ın Great Expectations'ı (Büyük Umutlar) ve William Thackeray'nin Vanity Fair'i (Gurur Dünyası)

    BURÇAK ŞAHAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    İngiliz Dili ve EdebiyatıAtılım Üniversitesi

    İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NÜKET BELGİN ELBİR

  5. Hâlid Ziya'nın romanlarında acının süreğenliği ve trajik son

    Chronic pain and tragic ending in Hâlid Ziya's novels

    ERVA AYDIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Türk Dili ve Edebiyatıİstanbul Arel Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÜRÜN ŞEN SÖNMEZ