İloprostun iskemi reperfüzyon hasarında iskelet kası elektriksel ve mekanik aktiviteleri üzerine etkilerinin iskemi süresine göre değerlendirilmesi
Effect of iloprost on contractile impairment and mitochondrial degeneration in ischemia-reperfusion of skeletal muscle
  1. Tez No: 867567
  2. Yazar: MURAT ZİYA BAĞIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: EDL, EMG, iloprost, iskemi reperfüzyon, kas mekanik aktivite, EDL, EMG, iloprost, ischemia reperfusion, muscle mechanical activity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Akut alt ekstremite iskemisi günümüzde halen ciddi mortalite ve morbidite sebebidir.Bu hastalıkta iskeminin kendisi vücuda zarar verdiği gibi tedavi sonrasında gelişen reperfüzyon da en az ve hatta daha fazla ölümcül sonuçlara yol açmaktadır. İskemi reperfüzyon hasarı, patofizyolojisinden tedavisine kadar birçok yönüyle araştırılmış ve neredeyse açığa çıkarılmış olsa da halen güncelliğini korumakta ve her yönüyle araştırılmaya devam edilmektedir.Alt ekstremite iskemi reperfüzyon hasarının uzak organ etkileri dahi biliniyor olsa da tutulan ekstremitenin ne derece fonksiyon kaybına uğradığı ile ilgili çalışma azdır. Buradan hareketle biz de çalışmamızda iloprostun, iskemi reperfüzyon hasarında iskelet kası elektriksel ve mekaniksel aktiviteleri üzerine etkilerini iskemi süresine göre değerlendirdik.Bu amaçla, akut alt ekstremite iskemisini simüle etmek üzere bir deneysel çalışma planladık. Deney planına göre 37 adet erkek genç erişkin wistar albino rat rastgele 5 gruba ayrıldı.Genel anestezi altında ratların her iki alt ekstremitesinde turnike yöntemiyle iskemi oluşturuldu. İlk grup kontrol grubunu oluşturdu. 2 saat iskemiyi takiben 4 saat reperfüzyon oluşturulan ratların yarısına iskemi süresi sonunda serum fizyolojik diğer yarısına ise iloprost infüzyonu verilerek ikinci ve üçüncü gruplar oluşturuldu.4 saat iskemiyi takiben 8 saat reperfüzyon uygulanan ratlarda aynı yöntem uygulanarak ikiye ayrıldı ve böylece dört ve beşinci gruplar oluşturuldu. Canlı olan ratların ekstensor digitorum longum (EDL) kasında EMG ölçümleri yapılarak elektriksel aktivite parametreleri ölçüldü. Diğer bacaktan alınan EDL kasında ise organ banyo sistemi kullanılarak mekaniksel aktivite ölçümleri yapıldı. EDL kası, çoğunlukla hızlı kasılan tip 2 liflerden oluşması ve iskemi reperfüzyon hasarına dayanıklılığı az olması nedeniyle seçildi. Son olarak ratların EDL kasları tartıldı ve doku TBARS ve total antioksidan kapasite ölçümü yapılabilmesi amacıyla saklandı. Elde edilen sonuçların incelenmesi ve istatistiksel analizlerin tamamlanması sonucunda iloprostun akut iskemi sonrası tek doz uygulanmasının iskemi reperfüzyon hasarında koruyucu etkileri olduğunu biyokimyasal olarak tanımladık.İloprost uygulanan grupların gerek tek sarsı gerekse artan frekansta sarsılara karşılık olarak oluşturduğu kuvvetlerin istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturacak düzeyde EDL kası mekanik aktiviteleri üzerine olumlu etkisi olması tezimizi doğrular nitelikteydi.
Özet (Çeviri)
Even today,acute lower extremity ischemia is still a main cause of mortality and morbidity.In this disorder the reperfusion which becomes after the treatment harms the body at least as much as the ischemia itself or it ends even more fatally.Altough ischemia reperfusion injury has been studied from its pathophysiolgy to its treatment and it has almost been investigated in all terms,it is still a current problem and goes on being studied. Even that the remote organ effects of ischemia reperfusion injury has been investigated, there are few studies which explores the less of function of contracted extremity.From this point, we decided to study efffects of iloprost in terms of electrical and mechanical activities on skeletal muscle which is involved by ischemia reperfusion injury. For his purpose,we planned an experimental study that simulates acute low extremity ischemia.According to the study plan 37 young male wistar albino rats were randomly divided into 5 groups.Control group was consisted of the first group of rats. Second and third groups was constituted from rats which were given one dose iloprost or saline after a 2 hours ischemia period and were then exposed to 4 hours of reperfusion. Same procedure was applied to forth and fifth group of rats but the difference was a 4 hours of ischemia and 8 hours of reperfusion period.At the end of the ischemia reperfusion period, EMG was applied to the alive rats' extensor digitorum longum muscle (EDL) and so the electrical activities were measured.EDL was harvested from the ather leg and mechanical responses were measured in a specialized tissue bath system.finally, EDLs were keeped to measure TBARS and TAC on tissues.Given that it mainly consists of type 2 fasttwitch fibers and is less resistant to ischemia reperfusion injury ,EDL was choosen.After the examinations of the findings and the statistical analyses were comleted, we defined by biochemistrical results that applying one dose iloprost after ischemia, attenuates ischemia reperfusion injury.As power response to one twitch and different frequencies in iloprost groups were statistically significant on EDL muscle mechanical acitivities, it corroborates our hypothesis that iloprost attenuates muscle mechanical activities.