Akım yönlendirici stentler ile tedavi edilmiş serebral anevrizmalardaperiprosedürel ve postoperatif komplikasyonlar ve tedavileri
Periprocedural and postoperative complications and secondary treatments in cerebral aneurysms treated with flow-diverting stents
  1. Tez No: 867575
  2. Yazar: EMIL HIKMAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KIZILKILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizmalar, Akım yönlendirici, Stentler, Endovasküler tedavi, Komplikasyonlar, Sekonder tedaviler, Intracranial Aneurysms, Flow Diverters, Stents, Endovascular Treatment, Complications, Secondary Treatments
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Akım yönlendirici (FD) stentler, intraanevrizmal kan akımını azaltarak intraanevrizmal tromboza neden olan, anevrizma boynu düzeyinde parent artere yerleştirilen yeni nesil stentlerdir. Bu çalışmadaki amacımız akım yönlendirici stentler ile tedavi ettiğimiz hastalarda işlem sırasında ve sonrasında oluşan komplikasyonları ve bu komplikasyonlara uygulanan sekonder tedavileri değerlendirmektedir. Gereç ve Yöntem: Mart 2008- Ekim 2023 tarihleri arasında intrakraniyal anevrizması olan ve endovasküler yöntemle tedavi edilen 660 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm olguların işlem öncesi, peri- ve postprosedürel verileri retrospektif olarak tarandı. Tedavi sırasında oluşan akut komplikasyonlar (işlem sırasında anevrizma rüptürü, stent migrasyonu, tromboembolik ve hemorajik komplikasyonlar, teknik komplikasyonlar) ve tedavi sonrasında oluşan uzun dönem komplikasyonlar (stent içi intimal hiperplazi, kısalma ve deformasyon, karotikokavernöz fistül oluşumu gibi uzun dönem komplikasyonlar) değerlendirildi. Bulgular: Toplamda 660 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların median takip süresi 81 ay (1-180ay) olarak bulunmuştur. Hastaların 612'sinde (%92,72) 1 yıl takip, 417'sinde(%63,18) 3.yıl takip, 253'ünde (%38.33) 5.yıl takip ve 192'sinde (%11,15) 10. yıl takip klinik ve radyolojik incelemeler mevcuttur. İşlem sonrası erken dönemde 36 (%5,45) hastada akut komplikasyon, 43 (%6.52) hastada ise geç dönem komplikasyon gözlemlenmiştir. Peri- ve postprosedürel dönemde total teknik komplikasyon oranı %4,55, klinik komplikasyon oranı ise %7,42 olarak saptanmıştır. Teknik komplikasyonlardan 11 hastada (%1,67) stentin kısalması ve proksimale migrasyonu, 1 hastada (%0,15) stent kırılması, 9 hastada (%1,36) stent deformasyonu, 3 hastada (%0,45) stent tabakalarında ayrışma, 3 hastada (%0,45) distal tel diseksiyonu ve perforasyonu, 3 hastada (%0,45) ise stentin yerleştirilmesi sırasında (deployment) teknik komplikasyon gerçekleşmiştir. Klinik komplikasyonlardan ise 11 hastada (%1,67) ise stenoza neden olan intimal hiperplazi (İSS), 10 hastada (%1,52) stent oklüzyonu, 3 hastada (%0,45) iyatrojenik karotikokavernöz fistül (KKF), 1 hastada (%0.15) yabancı cisim reaksiyonu (NICE), 16 hastada (%2,42) tromboembolik komplikasyonlar, 6 hastada (%0,91) hemorajik komplikasyonlar, 1 hastada (%0.15) işlem sonrası MI ve 1 hastada (%0,15) ise işlemden sonra diffüz alveolar hemoraji gelişmiştir. XI İşlem ilişkili mortalite oranı %0,76, morbidite oranı ise %4,54 olarak saptanmıştır. Toplamda 38 (%5,76) hastaya işlem sonrası oluşan komplikasyonlar nedeniyle sekonder tedavi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Flow diverter (FD) stents are next-generation stents placed in the parent artery at the level of the aneurysm neck, causing intraaneurysmal thrombosis by reducing the intraaneurysmal blood flow. The aim of this study is to evaluate the complications that occurred during and after the procedure in patients treated with flow diverter stents, and the secondary treatments applied to these complications. Materials and Methods: Between March 2008 and October 2023, 660 patients with intracranial aneurysms who were treated using endovascular methods were included in the study. The pre-procedural, peri-procedural, and post-procedural data of all cases were retrospectively reviewed. Acute complications that occurred during treatment (such as aneurysm rupture, stent migration, thromboembolic and hemorrhagic complications, technical complications) and long-term complications that occurred after treatment (such as in-stent intimal hyperplasia, shortening and deformation, and the formation of carotico-cavernous fistulas) were evaluated. Results: A total of 660 patients were included in the study. The median follow-up duration for the patients was 81 months (range 1-180 months). Clinical and radiological examinations were available for 612 patients (92.72%) at 1 year, 417 patients (63.18%) at 3 years, 253 patients (38.33%) at 5 years, and 192 patients (11,15%) at 10 years. In the early post-procedure period, acute complications were observed in 36 patients (5.45%), and late complications in 43 patients (6.52%). The total rate of technical complications during the peri- and post-procedural periods was found to be 4.55%, with a clinical complication rate of 7.42%. Technical complications included stent shortening and proximal migration in 11 patients (1,67%), stent fracture in 1 patient (0.15%), stent deformation in 9 patients (1,36%), separation of stent layers in 3 patients (0.45%), distal wire dissection and perforation in 3 patients (0.45%), and technical complications during stent deployment in 3 patients (0.45%). Clinical complications included stenosis-causing intimal hyperplasia in another 11 patients (1,67%), stent occlusion in 10 patients (1,52%), iatrogenic carotid-cavernous fistula in 3 patients (0.45%), foreign body reaction in 1 patient (0.15%), thromboembolic complications in 16 patients (2.42%), hemorrhagic complications in 6 patients (0.91%), myocardial infarction in post-procedure period in 1 patient (0.15%), and diffuse alveolar hemorrhage in another 1 patient (0.15%). The procedure-related mortality rate was 0.76%, and the morbidity rate was 4.54%. Secondary treatments were administered to 38 patients (5.76%) due to complications XIII arising after the procedure.