Üretimde dijital dönüşüm kapsamında Artırılmış Gerçeklik (AR) uygulamaları: Bir üretim işletmesinde farklı Artırılmış Gerçeklik (AR) yatırım senaryolarının değerlendirilmesi
Augmented Reality (AR) applications within the scope of digital transformation in manufacturing: Evaluation of different Augmented Reality (AR) investment scenarios in a manufacturing business
  1. Tez No: 867616
  2. Yazar: MÜCAHİT SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Üretimde Dijital Dönüşüm, AR Teknolojisinin Montaj Hattında Kullanılması, Endüstriyel Eğitim, Augmented Reality, Digital Transformation in Production, Use of AR Technology in Assembly Line, Industrial Training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde işletmeler, teknolojik gelişmeleri uygulamalarında kullanarak, süreçlerini iyileştirmekte, maliyetlerini düşürmekte ve kalitelerini arttırmaktadır. Hızla gelişen teknolojileri üretim uygulamalarına dahil etmek işletmelerin rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olmaktadır. Üretimde dijitalleşme konusu, verinin dijitalleştirilmesi, işlerin dijital ortamda yapılması ve örgütlerin dijital dönüşüm ile köklü bir yapısal reformudur. Üretimde dijital dönüşüm teknolojileri içinde sıralanan Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi de gerçek ortam görünümüne sanal görünüm eklenerek bilgiyi zenginleştirmenin bir yoludur ve işletmelerde montaj işlemlerinde kalite uygulamalarında, malzeme hazırlama ve endüstriyel eğitim gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada bir üretim işletmesinde farklı artırılmış gerçeklik (AR) yatırım senaryolarının değerlendirilmesi için uygulama yapılmaktadır. Montaj hattında AR teknolojisinin kullanımı konusunda literatürüne katkı sunulmaktadır. Uygulamada, montaj hattında AR teknolojisi kullanımı ile tamamlanma süresi değişen görevlerin ataması yapılmaktadır. Çevrim süresinin enküçüklenmesi amacıyla kurulan modellerde, AR teknolojisinin kullanımı ile montaj hattının mevcut durumundan sağlanabilecek iyileştirmeler ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Çalışmada kurgulanan modeller, otomotiv sanayiinde, otomobil far üretimi yapan bir üretim işletmesinde uygulanmaktadır. Çalışmada üretim tesisinde AR teknolojisi kullanımı ile çevrim süresinin kısaltılması ve üretim miktarının artması durumları farklı senaryolar açısından sunulmaktadır ve montaj hattına dahil edilmesi gereken AR teknolojisi konusunda öneri geliştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, companies are improving their processes, reducing their costs and increasing their quality by using technological developments in their implementations. Incorporating rapidly developing technologies into production practices helps businesses gain competitive advantage. The issue of digitalization in production is the digitalization of data, doing business in a digital environment and a radical structural reform of organizations through digital transformation. Augmented Reality (AR) technology, which is listed among the digital transformation technologies in production, is a way to enrich information by adding a virtual view to the real environment view and is used in areas such as quality applications, material preparation and industrial training in assembly processes in businesses. In this study, an application is made to evaluate different augmented reality (AR) investment scenarios in a manufacturing company. With the use of AR technology, a contribution is made to the assembly line literature. In practice, in assembly line, tasks with varying completion times are assigned using AR technology. In the models established for the purpose of minimizing the cycle time, it is aimed to reveal improvements that can be achieved from the current situation of the assembly line with the use of AR technology. The models designed in the study are applied in the automotive industry, in a production company that produces automobile headlights. In the study, the situations of shortening the cycle time and increasing the production amount by using AR technology in the production facility are presented in terms of different scenarios, and a recommendation is developed on the AR technology that should be included in the assembly line.