Terör örgütü kavramı ve terör suçlularının iadesi
The concept of 'Terror Organization' and extradition of terrorism criminals
  1. Tez No: 867683
  2. Yazar: ALİ OZAN SOYDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE TÜRKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, terörizm, terör örgütü, örgütlü suçluluk, silahlı örgüt, terör suçu, terör örgütü kurma yönetme ve üye olma suçu, terör suçlularının iadesi, Terror, terrorism, terrorist organization, organized crime, armed organization, terrorist crime, crime of establishing, managing and being a member of a terrorist organization, extradition of terrorist criminals
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnsanlığa karşı evrensel bir tehdit olan terör eylemleri, günümüzde kabuk değiştirerek ve şiddetini arttırarak devam etmektedir. Terör örgütleri, gelişen teknoloji ve maddi olanakların etkisiyle günden güne saldırı kabiliyetlerini nicelik ve nitelik olarak arttırmaktadır. Terör örgütleri, konvansiyonel saldırıların yanı sıra siber terör, biyolojik terör gibi yeni alanlarda da faaliyetlerde bulunmaktadır. Terör örgütlerinin konvansiyonel yöntemlerin dışına çıkarak taktik ve metot değiştirmeleri, terörle mücadele alanında uluslararası yardımlaşma ve iş birliğini zorunlu kılmaktadır. Bilhassa internet teknolojilerinin kullanımındaki artış ve ulaşım imkanlarındaki gelişmenin bir sonucu olarak, dünya üzerinde yaşanan küreselleşme iklimi; terör örgütlerinin uluslararası ölçekte faaliyet göstermesinin önünü açmıştır. Terör örgütleri faaliyetlerini ekseriyetle uluslararası çapta sürdürdüğünden, terör eylemleri tüm dünya devletlerini ilgilendiren bir mesele haline gelmiştir. Terör örgütleriyle etkin mücadele edilmesi hususunda, suçluların iadesi mekanizmasının etkin olarak kullanılması önem arz etmektedir. Şöyle ki, tedhiş eylemini icra ettikten sonra başka bir ülkeye kaçan teröristin iadesinin talep edildiği durumlarda; çoğu zaman teröristin eylemleri siyasi suç olarak nitelendirilerek, iade talepleri reddedilmektedir. Teröristin tedhiş eylemi nedeniyle, yargılanmaması ve cezai müeyyideye tabi tutulmayarak himaye edilmesi cezasızlık algısı doğurmaktadır. Şayet terörle mücadele hususunda başarıya ulaşılmak isteniyorsa, terör örgütünün siyasi yapısı, bağlantıları, üyelerinin etnik kökeni ve dini yapısı gözetilmeden uluslararası adli yardım ve iş birliği içerisinde, suçlunun iadesi mekanizması işletilerek teröristlerin yargılanması ve cezalandırılması yoluna gidilmelidir. Çalışmamız içerisinde, birinci bölümde ''Terör'', ''Terörizm'' ve ''Terör Örgütü'' kavramları incelenmiş; terörün unsurları, terörün çeşitleri, terörü yaygınlaştıran nedenler, terör eylemlerinin amaçları, örgütlü suçluluk konularına değinilmiştir. İkinci bölümde ise, ulusal ve uluslararası hukuk bağlamında terör suçlularının iadesi konusu üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Terrorism activities which are universal threat for humanity are continuing by increasing and evolving. Terror Organizations are increasing their attacking abilities by evolving technologies and financial opportunities day by day. Terror Organizations have activities in new areas such as cyber terrorism, biological terrorism beside old conventional attacks. The evolution of their attacks necessitates international cooperation. As the result of increased usage and accessibility of internet technologies and globalization, international terrorism activities are increased. Due to the fact that terrorist activities mostly occurred worldwide, it has become an issue that concerns every nation. It is important that using extradition processes proactively for fighting against terrorism activities. Considering that extradition request of terrorism criminal who just perpetrated a crime and fled to another country is usually rejected on the grounds of their political status. Protecting the terrorism criminal by not imposing criminal sanctions for the terrorist act creates a perception of impunity. In order to achieve success in fighting against terrorism; Terrorism criminals should be prosecuted and punished by operating the extradition mechanism in international legal cooperation regardless of the political structure of the terrorist organization, its connections, the ethnic origin and religious structure of its members. In the first part of our study, the concepts of“Terror”,“Terrorism”and“Terrorist Organization”were examined. Moreover, Elements of terrorism, types of terrorism, reasons that spread terrorism, purposes of terrorist acts, and organized crime are discussed. In the second part, the issue of extradition of terrorist criminals in the context of national and international law is focused on.