Soğuk Savaş sonrası dönemde savunma harcamalarının değişen niteliğine dair bir araştırma
A research on the changing nature of defense expenditures in the post-Cold War period
- Tez No: 867701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜSSELAM SAĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Soğuk SavaĢ, Savunma Harcamaları, Savunma Stratejileri, Savunma Harcamalarının Ekonomisi, Cold War, Defense Expenditures, Defense Strategies, Economics of Defense Expenditures
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araĢtırmanın amacı soğuk savaĢ sonrası dönemde savunma harcamalarının değiĢen niteliğine dair değerlendirmelerin yapılmasıdır. Soğu savaĢ dönemi ikinci dünya savaĢının sonundan baĢlayarak SSCB‟nin dağılmasına kadar olan dönemi ve SSCB ile Amerika blokları arasında yaĢanan siyasi ve askeri gerginlikleri içermektedir. Bu dönemde sıcak temaslı savaĢlar diğer dönemlere göre azalmakla birlikte savunma harcamalarının arttığı belirlenmiĢtir. Savunma harcamalarının artmasında ise SSCB‟nin yayılmacı politikalarının engellemesi adına kurulan NATO ve NATO‟ya karĢılık yapılan VarĢova Paktı etkili olmuĢtur. Soğuk savaĢ dönemde NATO ve VarĢova Paktı bağlamında Amerika ve SSCB olarak kutuplaĢan devletler gerginliklerin ve tehditlerin artmasına neden olarak savunma harcamalarının da yükselmesine neden olmuĢtur. Soğuk savaĢ döneminin ardından savunma harcamalarının düĢüĢe geçtiği belirlenmiĢtir. Ancak 2000‟li yılların ortalarına gelindiğinde savunma harcamalarının yeniden yükseliĢe geçtiği gözlemlenmiĢtir. Bununla birlikte soğuk savaĢ sonrasında savunma stratejilerinin ve savunma araçlarının da değiĢmesi araĢtırmanın sonuçları arasında öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the changing nature of defense expenditures in the post-cold war period. The Cold War period includes the period starting from the end of the second world war until the dissolution of the USSR and the political and military tensions between the USSR and the American blocs. In this period, although there were no hot-contact wars, it was determined that defense expenditures increased. NATO, which was established to prevent the expansionist policies of the USSR, and the Warsaw Pact, which was made in response to NATO, were effective in the increase in defense expenditures. In the cold war period, the polarized states as America and the USSR in the context of NATO and the Warsaw Pact caused tensions and threats to increase, resulting in an increase in defense expenditures. It has been determined that after the Cold War period, defense expenditures began to decline. However, in the mid-2000s, it was observed that defense expenditures started to rise again. However, the changes in defense strategies and means of defense after the cold war stand out among the results of the research.