Örgütsel adalet algısının bağlamsal performans üzerindeki etkisinde psikolojik güvenliğin aracılık rolü
The mediating role of psychological safety in the effect of organizational justice perception on contextual performance
- Tez No: 867772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA YOLAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Dağıtımsal Adalet, İşlemsel Adalet, Etkileşimsel Adalet, Psikolojik Güvenlik, Bağlamsal Performans, Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice, Psychological Safety, Contextual Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Örgütsel adaletin, çalışanlar ve örgütler üzerindeki etkileri uzun süredir ele alınan bir konudur. Örgütsel adalet algısı, çalışanların tutum ve davranışlarını olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilen bir faktördür. Adalet algısına sahip olan çalışanlar örgüt içinde kendilerini güvende hissetmekte, fikir ve düşüncelerini ifade etmekten çekinmemekte ve hata yaptıklarında cezalandırılmaktan korkmamaktadır. Psikolojik olarak kendilerini güvende hisseden çalışanlar gönüllü ve hevesli şekilde örgütün psikolojik ve sosyal iklimini olumlu etkileyen bağlamsal performans davranışları sergilemektedir. Örgütsel adaletle ilgili birçok çalışma bulunmasına rağmen çalışanların psikolojik güvenlik algıları ve bağlamsal performanslarına odaklanan sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Literatürde örgütsel adalet, psikolojik güvenlik ve bağlamsal performans arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışmaya ise rastlanılmamıştır. Dolayısıyla örgüt içinde adil veya adil olmayan durumlarla karşılaşan çalışanların psikolojik güvenlik algılarının ve bağlamsal performanslarının nasıl etkilendiğini belirlemek önemlidir. Bu araştırmanın amacı örgütsel adalet algısının çalışanların bağlamsal performansları üzerindeki etkisinde psikolojik güvenliğin aracılık rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemini 18 yaş ve üzeri 722 çalışan oluşturmaktadır. Bu katılımcılar kolayda örnekleme yöntemiyle ve anket aracılığıyla seçilmiştir. Verilerin toplanmasında Örgütsel Adalet Ölçeği, Psikolojik Güvenlik Ölçeği ve Bağlamsal Performans Ölçeği'nin yanı sıra araştırmacı tarafından hazırlanan demografik form kullanılmıştır. Katılımcılardan toplanan veriler SPSS programı aracılığıyla demografik analiz, faktör ve güvenilirlik analizleri, tanımlayıcı istatistik analizi, korelasyon analizi ile incelenmiştir. Aracılık analizleri ise Process 2.16.3 makrosu kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonuçları, örgütsel adaletin çalışanların bağlamsal performansları üzerindeki etkisinde psikolojik güvenliğin aracılık rolünün bulunduğunu göstermektedir. Bulgulara göre örgütsel adalet ve boyutları (Dağıtımsal adalet, işlemsel adalet ve etkileşimsel adalet) çalışanların psikolojik güvenliklerini ve bağlamsal performanslarını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca psikolojik güvenlik algısının da çalışanların bağlamsal performanslarını olumlu etkilediği belirlenmiştir. Örgütsel adaletin çalışanların psikolojik güvenlikleri ve bağlamsal performansları üzerindeki etkileri çalışmada detaylı bir şekilde tartışılmıştır. Elde edilen bulgular, örgütsel adalet, psikolojik güvenlik ve bağlamsal performansın örgüt ve çalışanlar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini anlamak açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effects of organizational justice on employees and organizations have been examined for a long time. Organizational justice perception is a factor that can impact the behaviours and manners of the employees either positive or negative. Members who have the sense of justice feel safe within the organization, expressing their ideas and thoughts without any hesitations, along with the courage to make mistakes. Employees who feel psychologically safety exhibit contextual performance behaviors that positively impact the organization's psychological and social climate. Even though there are many studies which deal with the organizational justice, studies are limited when it comes to psychological safety perception and contextual performance. In the literature review, there has been no trace studying the link among organizational justice, psychological safety and contextual performance. Therefore, determining how employees' perceptions of psychological safety and contextual performance are affected by encountering just or unjust situations within the organization is important. The aim of this paper is to analyse the effect of organizational justice in connection with contextual performance along with the concept of psychological safety on the members. Sample of the study consists of 722 members who are over eighteen years old. These participants are chosen via the convenience sampling method and surveying method. While gathering the data needed, tools of Organizational Justice Scale, Psychological Safety Scale and Contextual Performance Scale along with demographic forms that are created by the researcher. The data that is gathered by the participants are studied through the SPPS programme, demographic analysis, factor and reliability analysis, descriptive statistical analysis, correlation analysis are used. Whereas the mediator analysis is done through Process 2.16.3. The results of research shows that, the organizational justice effects the contextual performance of members and the mediate role of psychological safety. Evidents shows that the organizational justice and its factors such as distributive justice, procedural justice, interactional justice; effect the members perception of psychological safety and contextual performance in a positive manner. In addition to that, the perception of psychological safety of the members also effects the contextual performance positively. The papers discusses the effects of organizational justice, on the psychological safety and contextual performance in detail. The data gathered are contributes to the importance of understanding organizational justice, psychological safety and contextual performances effect on the members of the organization either negatively or positively.