Yolcu taşımacılığında risk yönetimi ve bir araştırma
Risk management in passenger transport and a study
  1. Tez No: 867788
  2. Yazar: SAHİB ZAİROV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Yolcu taşımacılığı, Ulaşım sistemi, Risk, Risk Matrisi, Hizmet kalitesi, Passenger transportation, Transportation system, Risk, Risk Matrix, Service quality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tedarik Zinciri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Toplu yolcu taşımacılığında hizmet kalitesi, bu hizmetin başarısı ve toplumun ulaşım ihtiyaçlarını karşılama kapasitesi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Yolcu memnuniyetini artırmak için otobüs hizmetlerinin kalitesini artırmak önemlidir. Yolcu memnuniyeti, toplu taşıma hizmetlerinin başarısının en önemli ölçütlerinden biridir. Yolcuların hizmetten memnun olmaları, düzenli olarak bu hizmeti tercih etmelerine ve olumlu geri bildirimler vermelerine yol açmaktadır. Yolcu memnuniyetini artırmak, toplu taşımanın daha verimli bir seçenek haline gelmesini sağlar ve buna bağlı olarak trafik sıkışıklığını azaltabilir ve çevresel etkileri hafifletebilir. Bu nedenle, otobüs hizmetlerinin kalitesini artırmak, toplum için geniş çaplı faydalar sağlamaktadır. Yüksek lisans tezinin temel amacı, şehir içi otobüs güzergahlarında yolculara verilen hizmet kalitesinin düşmesine neden olan risk faktörlerini tespit etmek ve riskleri en aza indirmektir. Bunlarla birlikte şehir içi otobüs güzergahlarına ilişkin analizler yapmak, hizmet kalitesini etkileyen göstergeleri belirlemek, yolculara verilen hizmet kalitesini değerlendirmek temel amaçlardandır. Çalışma kapsamında Azerbaycan'da yaşayan ve Abşeron bölgesinde ikamet eden, toplu taşıma araçlarını kullanarak seyahat eden 18 yaş ve üzeri bireylere kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılmıştır. Tez çalışması, belirli bölgelerdeki sınırlı sayıdaki 482 kişiden oluşan bir örneklem büyüklüğü ile, yüzyüze anket yönteminden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, bölgedeki nüfusa yolcu taşımacılığı hizmeti sunan otobüs güzergahlarının genel güvenlik seviyesinin yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır. Risk matrisi genelinde değerlendirme yapılarak, şehir içi otobüs taşımacılığında hizmet kalitesinin istenilen düzeyde olmadığı ve yolcuların otobüs şeritli toplu taşımanın mevcut hizmetinden memnuniyetsiz olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde yolcu taşımacığının genel kavramları, yolcu taşımacığının literatürü, taşıma türleri ve devlet düzenlenmelerinin bilgileri verilmektedir. İkinci bölümde yolcu hizmet kalitesinin ölçülmesi, risk tanımı, risk değerlendirme yöntemleri hakkında bilgiler sunulmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise risk matrisi, risk değerlendirmesi, olasılıklar ve araştırmanın metedolojisi ve çalışma sonucunda elde edilen bilgiler aktarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Service quality in public passenger transportation plays a critical role in the success of this service and its capacity to meet the transportation needs of the society. It is important to improve the quality of bus services to increase passenger satisfaction. Passenger satisfaction is one of the most important measures of the success of public transport services. Passengers' satisfaction with the service causes them to regularly choose this service and give positive feedback. Improving passenger satisfaction makes public transport a more efficient option and can in turn reduce traffic congestion and mitigate environmental impacts. Therefore, improving the quality of bus services provides widespread benefits for society. The main purpose of the master's thesis is to identify the risk factors that cause the quality of service provided to passengers on urban bus routes to decrease and to minimize the risks. In addition, making analyzes on urban bus routes, determining indicators affecting service quality, and evaluating the service quality provided to passengers are among the main purposes. Within the scope of the study, individuals aged 18 and over living in Azerbaijan, residing in the Absheron region and traveling using public transportation were reached by convenience sampling method. The thesis study was carried out using the face-to-face survey method, with a sample size of 482 people in certain regions. The study revealed that the general security level of bus routes that provide passenger transportation services to the population in the region is not sufficient. By making an evaluation across the risk matrix, it has been determined that the service quality in urban bus transportation is not at the desired level and passengers are dissatisfied with the current service of public transportation with bus lanes. In the first part of the study, general concepts of passenger transportation, literature of passenger transportation, information about transportation types and government regulations are given. In the second section, information is provided about measuring passenger service quality, risk definition, and risk assessment methods. In the third part of the study, the risk matrix, risk assessment, probabilities, methodology of the research and the information obtained as a result of the study are presented. ​