Doğu dünyasında küreselleşmenin kentleşme üzerindeki etkileri: İran üzerine bir inceleme
Effects of globalization on urbanization in the Eastern world: A study on Iran
  1. Tez No: 867789
  2. Yazar: MORTAZA CHAYCHI SEMSARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM BUDAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Dünyası, İran, Küreselleşme, Küresel Kent, Kentleşme, Eastern World, Iran, Globalisation, Global City, Urbanisation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Küreselleşme ülkeler açısından bir değişime işaret ettiği kadar günümüzde artan hızlı teknolojik devrimlerin etkisine bağlı olarak da kentleri ön plana çıkarmaktadır. Kentlerin günümüzde daha fazla öne çıkarılmasıyla birlikte küreselleşme daha hızlı ve etkin biçimde kentlerin hızlı dönüşümünü sağlamakta ve Batı ile Doğu dünyası arasındaki kentleri küresel ağ içerisinde birbirine bağlamaktadır. Ancak bu bağlanma biçimi ağ içinde olsa da Batı ve Doğu'daki kentlerin küreselleşmeleri hatta ülkelerin kentleri arasında (Çin, İran gibi) dahi farklı biçimde gerçekleşebilmektedir. Diğer yandan son yıllarda küresel kent araştırmalarında veya çalışmalarına bakıldığında Doğu'daki kentlerin küresel alanda daha fazla gelişim içine girdiği gözlemlenmektedir. Bu gelişme kentleri kendi içinde yeniden oluşturmakta ve kent içerisindeki dengesizliği de derinleştirebilmektedir. Çalışmanın konusu olan dört İran kentinde (Tebriz, Tahran, Meşhed ve İsfahan) küreselleşmenin diğer Doğu ülkelerinden ayrı biçimde gerçekleştiğine ve küreselleşmenin bu kentlerde de yaşandığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
As much as globalisation means change in terms of countries, it also brings cities to the fore through the impact of the rapid technological revolutions that are increasingly occurring today. As cities have become more critical, globalisation has made the rapid transformation of cities faster and more effective. It links cities between the Western and Eastern worlds in a global network. However, despite this interconnectedness, the globalisation of cities in the West and the East can be different, even between cities in different countries (e.g. China and Iran). On the other hand, if we look at global city research or studies in recent years, we see that cities in the East have become more global. This development is reconstituting cities within themselves and can exacerbate the imbalance in the city. The four Iranian cities (Tabriz, Tehran, Mashhad and Isfahan) that are the subject of the study suggest that globalisation has taken place and is experienced differently in these cities than in other Eastern countries.