65 yaş üzeri hastalarda ozon tedavisinin metabolik ve biyokimyasal parametrelere etkisi
Effect of ozone therapy on metabolic and biochemical parameters in patients over 65 years of age
  1. Tez No: 867821
  2. Yazar: FİRDEVS ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRİYE HÜMA TAŞÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ozon terapisi, sarkopeni, kırılganlık, malnütrisyon, Ozone therapy, sarcopenia, frailty, malnutrition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada 65 yaş ve üzeri hastalarda biyokimyasal parametrelerin ve sarkopeni, kırılganlık, malnütrisyon, yaşam kalitesi, uyku problemleri olmak üzere beş geriatrik sendromun tespitinde kullanılan geriatrik değerlendirme ölçek puanlarının ozon terapisi uygulaması sonrası değişiminin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2023 – Aralık 2023 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Ozon Terapi Ünitesi'ne başvuran 65 yaş ve üzeri 10 hasta dahil edildi. Kontrol grubu geriatri polikliniğine başvuran hastalar arasından seçilen 12 hasta ile oluşturuldu. Hastaların yazılı ve sözlü onamları alındıktan sonra demografik verileri, tıbbi özgeçmişleri, ilaç kullanımları kaydedildi. Ozon terapisi uygulaması öncesi ve sonrası hemogram ve biyokimyasal kan tetkikleri yapıldı. Ozon terapisi uygulanmadan önce ve altı hafta toplamda 12 seans ozon terapisi uygulandıktan sonra hastalar sarkopeni, kırılganlık, malnütrisyon, yaşam kalitesi, uyku problemleri açısından değerlendirildi. Sarkopeni el kavrama kuvveti, 4 metre yürüme hızı, 5 tekrarlı otur kalk testi, BIA ile vücut kompozisyon analizi yapılarak değerlendirildi. Kırılganlık FRAIL kırılganlık anketi ve basitleştirilmiş modifiye Fried kırılganlık ölçeği ile değerlendirildi. Malnütrisyon değerlendirmesinde NRS2002, MNA-SF, MNA ve GLIM kriterleri kullanıldı. Yaşam kalitesi SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kısa form ile değerlendirildi. Epworth gündüz uykululuk ölçeği ile uyku problemleri açısından değerlendirme yapıldı. Bulgular: Çalışmada toplam 22 hastaya ait veriler incelendi. Medyan yaş 71'di. Ozon terapisi uygulaması sonrası SARC-F puanı, 5 tekrarlı otur kalk testi, 4 metre yürüme hızı, FRAIL kırılganlık anketi puanı, basitleştirilmiş modifiye Fried kırılganlık ölçeği puanı, NRS-2002 skoru, MNA-SF ve MNA puanları, GLIM kriterleri değerlendirmesi, Epworth gündüz uykululuk ölçeği puanlarında istatistiksel olarak farklılık saptanmadı. Ozon terapisi uygulanan hastaların VKİ medyan değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı (p=0.009). BIA ile vücut kompozisyon analizi ölçümlerinde ozon terapisi sonrası yağsız kütle (p=0.009), iskelet kası kütlesi (p=0.009), yağ kütlesinde (p=0.008) istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı. Sonuç: Yaşlı hastalarda geriatrik sendromların tespiti ve tedavisi olumsuz sonuçların önlenmesi açısından son derece önemlidir. Ozon terapisinin geriatrik sendromlar üzerine etkisinin değerlendirilebilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the changes in biochemical parameters and geriatric assessment scale scores used to detect five geriatric syndromes including sarcopenia, frailty, malnutrition, quality of life and sleep problems in patients aged 65 years and older after ozone therapy. Materials and Methods: The study included 10 patients aged 65 years and over who applied to Karadeniz Technical University Farabi Hospital Ozone Therapy Unit between May 2023 and December 2023. The control group consisted of 12 patients selected among the patients admitted to the geriatrics outpatient clinic. After written and verbal informed consent was obtained, demographic data, medical history and medication use were recorded. Hemogram and biochemical blood tests were performed before and after ozone therapy application. Before applying ozone therapy and after a total of 12 sessions of ozone therapy for six weeks, patients were evaluated in terms of sarcopenia, frailty, malnutrition, quality of life and sleep problems. Sarcopenia was evaluated by hand grip strength, 4 meter walking speed, 5 repetition sit and stand test and body composition analysis by BIA. Frailty was assessed with the FRAIL frailty questionnaire and the simplified modified Fried frailty scale. NRS-2002, MNA-SF, MNA and GLIM criteria were used for malnutrition assessment. Quality of life was assessed with SF-36 quality of life scale short form. Sleep problems were evaluated with Epworth daytime sleepiness scale. Results: Data from a total of 22 patients were examined in the study. Median age was 71. There was no statistical difference in SARC-F score, 5 repetition sit and stand test, 4 meter walking speed, FRAIL frailty questionnaire score, simplified modified Fried frailty scale score, NRS-2002 score, MNA-SF and MNA scores, GLIM criteria evaluation, Epworth daytime sleepiness scale scores after ozone therapy application. A statistically significant decrease was detected in the median BMI values of patients who received ozone therapy (p = 0.009). In body composition analysis measurements with BIA, a statistically significant decrease was detected in fat free mass (p = 0.009), skeletal muscle mass (p = 0.009), and fat mass (p = 0.008) after ozone therapy. Conclusion: Detection and treatment of geriatric syndromes in elderly patients are extremely important in preventing negative outcomes. More comprehensive studies are needed to evaluate the effect of ozone therapy on geriatric syndromes.