Kişilik tiplerinin doğum konforuna ve doğum korkusuna etkisi
The effect of personality types on birth comfort and fear of birth
- Tez No: 867890
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Psikoloji, Midwifery, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Doğum konforu, doğum korkusu, ebelik bakımı, kişilik tipi, primipar gebe, Birth comfort, fear of birth, midwifery care, personality type, primiparous pregnance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, kişilik tipinin doğum konforu ve doğum korkusu üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Tanımlayıcı nitelikteki araştırma 2022 Kasım- 2024 Nisan tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi Nenehatun Doğum Salonunda 350 primipar gebe ile yürütülmüştür. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Taştan Kişilik Tipi Ölçeği, Doğum Konforu Ölçeği ve Doğum Korkusu Ölçeği eylemin latent fazında uygulandıktan sonra eylemin aktif fazında Doğum Korkusu Ölçeği, ölçek kullanım yönergesindeki talimatlara uygun olarak ikinci kez uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 24 programında yapılmıştır. Bulgular: Gebelerin yaş ortalamaları 25.36±3.85, gebelik haftaları 38.78±1.20 olarak saptandı. Mükemmelliyetçi-reformcu 16.66±3.73, Yardımsever 8.66±2.07, Başaran- motivatör 26.56±4.89 ve Traji-romantik kişilik tipi alt boyutu puan ortalaması 29.24±7.07 olarak saptandı. Gözlemci 13.68±3.51, Sadık-sorgulayan 18.64±4.67, Ehli keyf- rahatına düşkün 20.75±4.60, Reis-lider 19.53±3.82 ve Barışçı kişilik tipi alt boyutu puan ortalaması 21.42±4.55 olarak saptandı. Doğum korkusunu belirlemek amacıyla iki kez uygulanan ölçeğin alınan puan ortalaması ilk ölçümde 36.18±16.86, ikinci ölçümde 52.14±18.83 olarak saptanmıştır. Doğum konforu ölçeğinden alınan puan ortalaması 35.94±6.83 olarak saptanmıştır. Sonuç: Kişilik tipi, doğum konforu ve doğum korkusu düzeyi üzerinde etkili olan faktörlerdendir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate the effect of personality type on birth comfort and fear of birth. Materials and Methods: The descriptive research was conducted with 350 primiparous pregnant women in Erzurum City Hospital Nenehatun Birth Room between November 2022 and April 2024. In the study, the Personal Information Form, Stone Personality Type Scale, Birth Comfort Scale and Fear of Birth Scale were applied in the latent phase of labor, and then the Fear of Birth Scale was applied a second time in the active phase of labor, in accordance with the instructions in the scale usage instructions. Data analysis was done in SPSS 24 program. Results: The average age of the pregnant women was 25.36±3.85 and their gestational week was 38.78±1.20. The average score of the perfectionist-reformer subscale was 16.66±3.73, the helpful 8.66±2.07, the achiever-motivator 26.56±4.89, and the tragic-romantic personality type subscale was 29.24±7.07. Observer-questioning 18.64±4.67, Self-indulgent-self-indulgent 20.75±4.60, Chief-leader 19.53±3.82, and Peacemaker personality type subdimension mean score was found to be 21.42±4.55. The mean score of the scale, which was applied twice to determine the fear of birth, was 36.18±16.86 in the first measurement, 52.14±18.83 in the second measurement. The average score obtained from the birth comfort scale was found to be 35.94±6.83. Conclusion: Personality type is one of the factors that affects the level of birth comfort and fear of birth.