Normal tansiyonlu glokom ve optineurin gen polimorfizmi ilişkisi
Relationship between normal tension glaucoma and optineurin gene polymorphism
- Tez No: 867891
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM GÜRBÜZ KÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Normal Tansiyonlu Glokom, Optineurin, Polimorfizm, Tek Nükleotit Polimorfizmi, Normal tension glaucoma, Optineurin, Polymorphism, Single Nucleotide Polymorphism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada normal tansiyonlu glokom (NTG) ile optineurin (OPTN) geninde T34T ve M98K polimorfizmleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Glokom Biriminde takipli 72 NTG hastası ile kontrol grubu olarak 100 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Kasım 2023 ile Şubat 2024 tarihleri arasında tüm katılımcılara LogMAR eşeli ile en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), göz içi basıncı (GİB) ölçümü, biyomikroskopta ön segment ve fundus muayenesi yapıldı ve 2 ml periferik venöz kan alındı. NTG hastalarına optik koherens tomografi (OKT) ile vertikal çukurluk/disk oranı (C/D), peripapiller retina sinir lifi tabakası (pRSLT) kalınlığı, maküler ganglion hücre kompleksi (mGHK) kalınlığı ölçümleri yapıldı ve Humphrey Standart Otomatize Perimetri (SOP) 24-2 testi ile ortalama deviasyon (MD) ve patern standart deviasyon (PSD) değerleri kaydedildi. Kandan DNA ekstraksiyonu yapıldıktan sonra gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile OPTN geninde T34T ve M98K polimorfizmleri çalışıldı. İstatistiksel anlamlılık sınırı olarak p0,05). Sonuç: Çalışmamızda OPTN geninde T34T ve M98K polimorfizm frekansları açısından NTG ve kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to examine the relationship between normal tension glaucoma (NTG) and T34T and M98K polymorphisms in the optineurin (OPTN) gene in this study. Materials and Methods: 72 NTG patients who are following up in Ankara Bilkent City Hospital Ophthalmology Department Glaucoma Section and 100 healthy volunteers as a control group were included in this study. All participants underwent best-corrected visual acuity (BCVA) with LogMAR chart, intraocular pressure (IOP) measurement, anterior segment and fundus examination with a biomicroscope, and 2 ml of peripheral venous blood was taken between November 2023 and February 2024. Vertical cup/disc ratio (C/D), peripapillary retinal nerve fiber layer (pRNFL) thickness and macular ganglion cell complex (mGCC) thickness measurements were performed on NTG patients using optical coherence tomography (OCT). Mean deviation (MD) and pattern standard deviation (PSD) values were recorded using Humphrey Standard Automated Perimetry (SAP) 24-2 test on NTG patients. T34T and M98K polymorphisms in the OPTN gene were studied by real-time polymerase chain reaction (PCR) after DNA extraction from the blood. The limit of statistical significance was accepted as p0.05). Conclusion: No statistically significant difference was detected between the NTG and control groups in terms of T34T and M98K polymorphism frequencies in the OPTN gene in our study.