Hemşirelerde çatışma çözme becerilerinin psikolojik dayanıklılık ve öz anlayış açısından incelenmesi
Examination of conflict resolution skills in nurses in terms of psychological resilience and self-understanding
- Tez No: 867948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çatışma çözme becerileri, psikolojik dayanıklılık, öz anlayış, Conflict resolution skills, psychological resilience, self understanding
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin çatışma çözme becerileri ile psikolojik dayanıklılık ve öz anlayış arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın tasarımı, ilişkisel tarama modeli kullanılarak ve kolayda örnekleme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma, İstanbul ilinde kamu ve özel sektör hastaneler ile birinci basamakta aktif olarak çalışan 25-50 yaş arası 400 hemşire ile yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Çatışma Çözme Becerisi Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Öz Anlayış Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi işlemleri SPSS 27 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları göre, hemşirelerde öz anlayış, çatışma çözme becerileri ve psikolojik dayanıklılık arasında ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca öz anlayış ve çatışma çözme becerilerinin psikolojik dayanıklılık üzerinde yordayıcı etkileri olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, mevcut literatür ile birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between nurses' conflict resolution skills, psychological resilience and self-understanding. The design of the study was carried out using the relational survey model and convenience sampling method. The study was conducted with 400 nurses between the ages of 25-50 who are actively working in public and private sector hospitals and primary care centers in Istanbul. Personal Information Form, Conflict Resolution Skills Scale, Psychological Resilience Scale for Adults and Self Understanding Scale were used to collect the data. Data analysis was performed using SPSS 27 program. According to the results of the study, there was a relationship between self-understanding, conflict resolution skills and psychological resilience in nurses. In addition, it was determined that self-understanding and conflict resolution skills had predictive effects on psychological resilience. The results obtained were evaluated together with the existing literature.