Obezite tanılı adölesanlarda boyun çevresi ve kan basıncı ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of neck circumference and blood pressure measurements in adolescents diagnosed with obesity
- Tez No: 867993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE DUT, DR. İSMAİL GÖKHAN KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Adölesan, Boyun çevresi, Kan basıncı, Obesity, Adolescent, Neck circumference, Blood pressure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Boyun çevresi, normal ve anormal yağ dağılımı arasında ayrım yapmak için yeni bir yöntemdir. Metabolik riski belirlemede ve kan basıncı ile arasında ilişki olduğunu gösteren erişkin çalışmaları mevcuttur. Daha fazla çalışmanın yapılması tavsiye edilen bu konuda çalışmaların sınırlı olduğu adölesan yaş grubunda bu çalışmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız tek merkezli, prospektif bir çalışmadır. Çalışmaya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adölesan Polikliniğine 01.04.2024-01.06.2024 tarihleri arasında başvuran 12-19 yaş, obezite tanısı alanlar ve normal kilolu olanlardan oluşan 137 kişi dahil edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %52,5'i (n:72) kız ve yaş 14,45 + 1,67 idi. Kontrol grubunun VKİ 20,54±2,12 kg/m2 ( 42,51±25,93 p), obez grubun VKİ 31,22±3,8 kg/m2 (98,41±2,27 p) olarak hesaplandı. Kontrol grubunun boyun çevresi 31,73±2,93 cm, obez grubun boyun çevresi 36,22±3,28 cm (p=0,0001) tespit edildi. Obez grupta VKİ, sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncı değerleri kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p=0,0001). Obezlerde nabız 92,06±11,39 atım/dk, kontrol grubunda 86,71±13,92 atım/dk yüksek bulundu (p=0,015). Obezlerde açlık insülin(17,95±11,5), HOMA-IR(3,79±1,93), ALT(20,4±14,23) ve total kolesterol(167,39±25,7) kontrollerden yüksek bulundu (p=0,0001).Hafta sonu ders dışı internet kullanım süresi (4,64±2,63saat,p=0,001) ve TV izleme süresi (0,65±1,18saat, p=0,025) obezlerde daha yüksek bulundu. HT+ olanların VKİ (33,44±4,74kg/m2, p=0,034), nabız sayısı (99,36±7,33, p=0,019), total kolesterol (185,1±22,45, p=0,017) HT- olanlardan daha yüksek bulundu. Sonuç: BÇ, kan basınçları ve nabız obezlerde daha yüksek bulundu. BÇ ve VKİ arasında pozitif korelasyon bulunurken, BÇ ile kan basınçlarının korelasyonu gösterilemedi. Tatil zamanlarında TV izleme süresi ve internet kullanım süresi obeziteyi etkileyen önemli risk faktörleri olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The neck circumference is a new method to distinguish between normal and abnormal fat distribution. There are studies in adults showing its relationship with metabolic risk and blood pressure. Considering the limited studies in the adolescent age group on this topic, where further research is recommended, we planned this study. Materials and Methods: Our research is a single-center, prospective, case- control study. A total of 137 individuals, aged 12-19, who were diagnosed with obesity and those who were of normal weight, were included in the study. These individuals applied to the Adolescent Clinic of Istanbul Education and Research Hospital between 01.04.2024 and 01.06.2024. Results: Of the participants, 52.5%were girls and their age were 14.45 ± 1.67. The BMI of the control group was 20.54±2.12 kg/m2 while the BMI of the obese group was 31.22±3.8 kg/m2. The neck circumference of the control group was found to be 31.73±2.93 cm, and that of the obese group was 36.22±3.28 cm(p=0.0001). The values of BMI, systolic blood pressure, and diastolic blood pressure were higher in the obese group compared to the control group (p=0.0001). The pulse rate in the obese group was 92.06±11.39 beats/min, while it was 86.71±13.92 beats/min in the control group (p=0.015).Fasting insulin(17.95±11.5), HOMA-IR(3.79±1.93), ALT(20.4±14.23), total cholesterol(167.39±25.7) levels were higher in the obese group than in the controls (p=0.0001). The duration of internet use outside of class hours on weekends(p=0.001) and TV watching time(p=0.025) were found to be higher in the obese group. The BMI(p=0.034), pulse rate(p=0.019), and total cholesterol (p=0.017)of those with hypertension were higher than those without hypertension Conclusion: Neck circumference, blood pressure, and pulse rate were found to be higher in the obese group. While a positive correlation was found between neck circumference and BMI, no correlation could be shown between neck circumference and blood pressures. TV watching time and internet using time during holidays were identified as significant risk factors affecting obesity.