Trigliserit-glukoz indeksinin (TYG) ilk akutkoroner sendrom atağı geçirme yaşına etkisi
The influence of the triglyceride -glucose index (TYG) on the age at first acute coronary syndrome episode
- Tez No: 867992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRCİ, PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: TyG indeksi, akut koroner sendrom, yaş, The TyG index, acute coronary syndrome, age
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Akut koroner sendrom (AKS) dünya genelinde erişkinlerde morbidite ve mortalite oranı en yüksek olan kardiyovasküler olaylardan biridir. Bu hastaların belirlenmesi akut koroner sendromun önlenmesinde ve tedavi edilmesinde oldukça önemlidir. İnsülin direncinin ölçüm metodlarından biri olan trigliserit-glukoz indeksi (TyG indeksi), kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili bulunmuştur. Çalışmamızda akut koroner sendrom ile acil servise başvurup, kardiyoloji yoğun bakıma yatırılan hastalarda; TyG indeksinin ilk akut koroner sendrom geçirme yaşına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.10.2021-31.12.2023 tarihleri süresince İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi koroner yoğun bakım ünitesine yatışı yapılan hastalar arasından ilk defa AKS geçiren dahil etme kriterlerine uygun 439 hasta çalışmaya alınmıştır. TyG indeksi= ln [(Açlık Trigliseritleri mmol/ L) × (Açlık Glikozu mmol/L/2)] formülü ile hesaplanmıştır. Hastaların TyG indeksi ≤8,7 ve TyG indeksi>8,7 olarak iki gruba ayrılmıştır. Gruplar yaş, sosyodemografik özellikler, antropometrik ölçümleri, biyokimya parametreleri, komorbidit hastalıkları ve hastalık süreleri açısından karşılaştırılmıştır. Analizlerde SPSS 28.0 programı kullanılmıştır. P8,7 olan gruptaki hastaların Kilo, BKİ, DM, hiperlipidemi hastalığı oranı, total kolesterol, LDL, nonHDL anlamlı ölçüde daha yüksek görüldü. Aile öyküsü ve sigara kullanımı açısından gruplar arasında fark görülmedi. TyG indeksi>8,7 olan grupta yaş anlamlı olarak daha düşük görüldü. TyG indeksindeki her bir birim artışı 0,11 yaş daha erken AKS ile ilişkili bağımsız bir risk faktörü olarak saptandı. Sonuç: TyG indeksinin, ilk akut koroner arter hastalığı geçirme yaşının öngörülmesinde faydalı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute coronary syndrome (ACS) is one of the leading causes of morbidity and mortality among adults worldwide. Identifying these patients is crucial for the prevention and treatment of acute coronary syndrome. The triglyceride-glucose index (TyG index), a method for measuring insulin resistance, has been associated with cardiovascular diseases. Our study aimed to determine the effect of the TyG index on the age of first acute coronary syndrome in patients admitted to the emergency department and then to the cardiology intensive care unit. Materials and Methods: The study included 439 patients who were hospitalized in the coronary intensive care unit of Istanbul Training and Research Hospital for the first time with ACS between October 1, 2021, and December 31, 2023. The TyG index was calculated using the formula: TyG index = ln [(Fasting Triglycerides mmol/L) × (Fasting Glucose mmol/L/2)]. Patients were divided into two groups based on their TyG index: ≤8,7 and >8,7. The groups were compared in terms of age, sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, biochemical parameters, comorbid diseases, and disease durations. Analyses were performed using SPSS 28.0 software, with a p-value of 8,7 had significantly higher weight, BMI, rates of diabetes mellitus (DM), hyperlipidemia, total cholesterol, LDL, and non-HDL levels. No difference was observed between the groups in terms of family history and smoking status. The group with a TyG index >8,7 had a significantly lower age. Each unit increase in the TyG index was found to be an independent risk factor associated with 0.11 years earlier onset of ACS. Conclusion: The TyG index is considered to potentially be useful in predicting the age of onset for coronary artery disease.