Tip 2 DM'si ve kalp yetmezliği olan hastalarda serum ürik asit seviyelerinin sglt2 inhibitörü tedavisi sonrası değişiminin sol ventrikül hipertrofisiyle ilişkisinin incelenmesi
The relationship between left ventricular hypertrophy and changes in serum uric acid levels after SGLT2 inhibitor treatment in patients with type 2 DM and heart failure
  1. Tez No: 867994
  2. Yazar: MERVE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRCİ, DOÇ. DR. YALÇIN HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Kalp Yetmezliği, SGLT2 İnhibitörleri, Sol Ventrikül Hipertrofisi, Ürik Asit, Diabetes Mellitus, Heart Failure, SGLT2 Inhibitors, Left Ventricular Hypertrophy, Uric Acid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: SGLT2 inhibitörlerinin kardiyoprotektif etkileri literatürde vurgulanmakla birlikte bu faydaların altında yatan mekanizmalarla alakalı çalışmalar hala devam etmektedir. Bu moleküllerin kronik hastalıklarda (DM, KVS hastalıkları, Metabolik sendrom) artış gösteren serum ürik asit düzeyini düşürücü etkisi potansiyel mekanizmalardan biri olarak görülmektedir. Kalp yetmezliğinde (KY) mortaliteyi artırıcı bir bileşen olarak görülen LVH (sol ventrikül hipertrofisi) ile yüksek ürik asit seviyeleri ilişkili bulunmuştur. Ürik asit düzeyindeki azalmanın olası faydaları düşünüldüğünde buna bağlı olarak LVH'da gerileme ve KY prognozunda iyileşme görülebilir. Bu çalışmada SGLT2 inhibitörlerinin serum ürik asit düzeylerini düşürücü etkisinin sol ventrikül hipertrofisiyle ilişkisini incelemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel, olgu kontrol çalışması olarak yürütüldü. Çalışmamıza hastanemiz Aile hekimliği, Kardiyoloji ve Diyabet/Endokrin polikliniklerinde T2DM (Tip 2 diyabet) ve KY tanılarıyla izlenmekte olup SGLT2 inhibitörü tedavisi alan 80 (40 LVH olan +40 LVH olmayan) hasta dahil edildi. SGLT2 inhibitörü tedavisi öncesi ve sonrası (min:0,5 ay-max:18 ay) biyokimyasal analizler (serum ürik asit, üre, kreatinin, eGFR) kaydedildi. İki grupta tedavi başlandıktan sonraki süreçte delta ürik asit (ΔÜA) seviyeleri karşılaştırıldı. Hastaların bilgileri Hastane Bilgi Yönetim Sistemi'nden elde edildi. Delta ÜA = Başlangıç ÜA – Tedavi başlandıktan sonraki (min:0,5 ay-max:18 ay) ÜA seviyesi Analizler için SPSS 27.0 ve 28.0 programları kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). SGLT2 inhibitörü tedavi süresi ile ürik asit değişimi arasında anlamlı korelasyon gözlenmemiştir (p>0.05). LVH olan ve olmayan gruplar karşılaştırıldıklarında; gruplar arasında tedavi öncesi/sonrası ürik asit değerleri ve ürik asit değişimi (ΔÜA) anlamlı fark göstermemiştir (p>0.05). LVH olmayan grupta tedavi sonrası ürik asit değeri tedavi öncesine göre anlamlı değişim göstermemiştir (p>0.05). LVH olan grupta tedavi sonrası ürik asit değeri tedavi öncesine göre anlamlı düşüş göstermiştir (p=0.003). Sonuç: SGLT2 inhibitörü tedavisinin LVH' ı olan kalp yetmezliği hastalarında ürik asit düşüşü üzerine etkisi açık bir şekilde ortaya konsa da gruplar arasında ürik asit değişimi (ΔÜA) açısından anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. LVH ile ürik asit düzeyinin ilişkili olduğu çalışmalarda gösterilse de LVH olan grupta diğer gruba göre ürik asit düzeyleri arasında anlamlı fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although the cardioprotective effects of SGLT2 inhibitors have been emphasized in the literature, studies regarding the underlying mechanisms of these benefits are still ongoing. One potential mechanism of action is their ability to decrease elevated serum uric acid levels which are commonly observed in chronic diseases such as diabetes mellitus, cardiovascular diseases, and metabolic syndrome. Elevated uric acid levels have been associated with left ventricular hypertrophy (LVH), a component contributing to increased mortality in heart failure (HF). Considering the potential benefits of reducing uric acid levels, regression of LVH and improvement in HF prognosis may be observed. In this study, we aimed to investigate the relationship between the uric acid-lowering effect of SGLT2 inhibitors and LVH. Materials and Methods: The study was conducted as a cross-sectional case-control study. A total of 80 patients (40 with LVH and 40 without LVH) under follow-up with diagnoses of type 2 diabetes mellitus (T2DM) and heart failure (HF) in our hospital's Family Medicine, Cardiology, and Diabetes/Endocrinology outpatient clinics and receiving SGLT2 inhibitor therapy were included. Biochemical analyses (serum uric acid, urea, creatinine, eGFR) were recorded before and after SGLT2 inhibitor therapy (minimum: 0.5 months, maximum: 18 months). The delta uric acid (ΔUA) levels during the post-treatment period were compared between the two groups. Patient data were obtained from the Hospital Information Management System. ΔUA = Baseline UA – UA level after starting treatment (minimum: 0.5 months, maximum: 18 months) SPSS 27.0 and 28.0 programs were used for analyses. A statistical significance level of p 0.05). There was no significant correlation observed between the duration of SGLT2 inhibitor treatment and uric acid changes (p> 0.05). When comparing groups with and without LVH: there was no significant difference in pre- and post-treatment uric acid values and uric acid change (ΔUA) between the groups (p> 0.05). In the group without LVH, post-treatment uric acid values did not show significant changes compared to pre-treatment values (p> 0.05). In the group with LVH, post-treatment uric acid values showed a significant decrease compared to pre-treatment values (p = 0.003). Conclusion: Although the effect of SGLT2 inhibitor therapy on reducing uric acid levels in heart failure patients with LVH was clearly demonstrated, no significant difference was found between groups in terms of uric acid change (ΔUA). Despite studies showing an association between LVH and uric acid levels, no significant difference in uric acid levels was observed between the group with LVH and the group without LVH.