Diyarbakır ve yöresinde meme kanseri tanısına sahip 65 yaş ve üstü hastaların klinik ve demografik özelliklerinin 65 yaş altı hastalar ile karşılaştırılması
Clinical and demographic analysis of elderly breast cancer patients (≥65) compared to younger patients (<65) in the Diyarbakir region
- Tez No: 868013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ERDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, ileri yaş, prognoz, sağkalım, Breast cancer, elderly age, prognosis, survival
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
Özet
Giriş: Meme kanseri, ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüm nedeni olan kanserdir. İleri yaş (65 yaş ve üstü) meme kanserinin risk faktörleri, tümör biyolojisi ve prognozu farklılık göstermektedir. Bu nedenle, ileri yaşta görülen meme kanseri farklı bir antite olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu konuda yapılmış olan çalışmalar sınırlıdır ve bu nedenle ileri yaş meme kanserine sahip hastaların mortalite oranlarının yüksek olmasına neden olan faktörlerin daha detaylı araştırılması gerekmektedir. Amaç: Bu çalışma, ileri yaşta görülen meme kanserininin klinik ve patolojik özelliklerini incelemek, prognozunu araştırmak ve genç yaşta (65 yaş altı) görülen meme kanseri ile karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, ileri yaşta görülen meme kanseri olan ülkemiz ve bölgemiz hastalarının verilerinin literatüre katkı sağlayacağı ve bu konudaki gelecekteki çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamıza 2017 yılı Aralık ayı ile 2023 yılı Mart ayı arasında tanı alarak SBÜ Diyarbakır Gazi Yaşargil EAH Tıbbi Onkoloji Kliniği tarafından takip edilmiş olan 137 kadın meme kanseri hastası alınmıştır. Hastalar, tanı tarihindeki yaşına göre genç ve ileri yaş hastalar olarak iki grupta incelenmiştir. Çalışmamıza ileri yaş grubu için 65 yaş ve üstü meme kanseri olan tüm hastalar alınırken, bu grup ile karşılaştırmak amacıyla alınan genç yaş grubuna 65 yaş altı olan meme kanseri hastalarından rastgele alım yapılmıştır. İleri yaş hastaların tümör patolojisi, hastalığın klinik seyri ve hastaların sağkalım durumu incelenmiştir. Bu grup, genç yaş hastalar ile karşılaştırılmıştır. Analizler IBM SPSS 22.0 programı ile yapılmış ve tüm analizler için istatiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda ileri yaş meme kanseri hastalarında genel sağkalım (overall survival) (OS) süresinin genç yaş grubu hastalarınkinden daha kısa olduğu görülmüştür (median OS: 90 ay vs. 207 ay, p<0,001). İleri yaş meme kanseri hastalarında tanı anında ileri evre olmak, yüksek dereceli tümöre sahip olmak, sistemik nüksün daha yüksek olması, tanı anında multiple metastazlara sahip olmak durumları genç yaş grubu hastalara göre daha sık olduğu görülmüştür. Prognoza etki eden faktörler, Çok Değişkenli Cox Regresyon Analizi ile incelendiğinde, yaş durumunun istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı olduğu ve diğer değişkenlerden bağımsız olarak sağkalımı olumsuz yönde etkileyen prognostik faktör olduğu gösterilmiştir. Sonuçlar: Sonuç olarak, 65 yaş ve üstü meme kanseri hastalarında genel sağkalım süresinin 65 yaş altı meme kanseri hastalarına göre daha kısa olduğu gösterilmiştir. 65 yaş ve üstü meme kanseri hastalarında prognozun daha kötü olmasına neden olan asıl faktörün ileri yaş durumunun bağımsız bir risk faktörü olduğu gösterilmiş olup; tanı anında ileri evre olmak, yüksek dereceli tümöre sahip olmak, sistemik nüksün daha yüksek olması, tanı anında multiple metastazlara sahip olmak gibi durumların kötü prognoza katkıları olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Backgraund: Breast cancer is the most common cancer in women in our country and in the world and is also the most common cause of death. The risk factors, tumor biology and prognosis of advanced breast cancer (65 years and older) differ. Therefore, breast cancer in advanced age is considered as a different entity. However, studies on this subject are limited and therefore, the factors that cause high mortality rates in patients with advanced breast cancer need to be investigated in more detail. Objective: In this study, we aimed to examine the clinical and pathologic features of advanced breast cancer, to investigate its prognosis and to compare it with breast cancer in younger patients (under 65 years of age). As a result of this study, it is thought that the data of patients with advanced breast cancer in our country and our region will contribute to the literature and shed light on future studies on this subject. Patients and Methods: Our study included 137 female breast cancer patients diagnosed between Dicember 2017 and March 2023 and followed by SBU Diyarbakır Gazi Yaşargil EAH Medical Oncology Clinic. The patients were examined in two groups: young patients and elderly patients, according to their age at the time of diagnosis. In our study, all breast cancer patients aged 65 and older were included in the elderly age group, while the younger age group, taken for comparison, consisted of randomly selected breast cancer patients under 65 years old. The tumor pathology, clinical course of the disease, and survival status of the young patients were examined. This group was compared with older patients. Analyses were conducted with the IBM SPSS22.0 program and the statistical significance level was determined as p 0.05 for all analyses. Results: In our study, we observed that the overall survival (OS) duration was shorter in advanced breast cancer patients than in younger patients (median OS: 90 months vs. 207 months, p<0.001). Being in advanced stage at the time of diagnosis, having a high grade tumor, having a higher rate of systemic recurrence, and having multiple metastases at the time of diagnosis were more common in older breast cancer patients than in younger patients. When the factors affecting prognosis were analyzed by Multivariate Cox Regression Analysis, it was shown that age was statistically significantly different and was a prognostic factor that negatively affected survival independently of other variables. Conclusion: In conclusion, it has been shown that the overall survival time is shorter in breast cancer patients aged 65 years and older than in breast cancer patients younger than 65 years. In breast cancer patients 65 years of age and older, advanced age has been shown to be an independent risk factor for poorer prognosis, and conditions such as advanced stage at the time of diagnosis, having a high grade tumor, having a higher rate of systemic recurrence, and having multiple metastases at the time of diagnosis have been found to contribute to poor prognosis.