Yetişkinlerde sosyal medya bağımlılığı ve kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkisi
Social media addiction and its relationship with cardiovascular disease risk in adults
- Tez No: 868014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Sosyal medya bağımlılığı, Kardiyovasküler hastalık risk, Social media, Social media addiction, Cardiovascular disease risk
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, günümüzde sosyal medya kullanımının artmasıyla ortaya çıkan ve giderek büyüyen bir sorun olan sosyal medya bağımlılığının kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2024-Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul ili Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 40-60 yaş arasındaki 198 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma tanımlayıcı niteliktedir ve veriler yüz yüze görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Çalışmada Yetişkinlerde Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ve SCORE TURKEY kardiyovasküler risk hesaplama ölçeği kullanılmış, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamında 135'i (%68,2) kadın ve 63'ü (%31,8) erkek olmak üzere toplam 198 hasta incelenmiştir. Olguların yaş ortalaması 49,07±6,05 olarak bulunmuştur. KVS risk ölçeği grupları arasında Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği - YF (SMBÖ-YF) değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Benzer şekilde, kronik hastalığı olanlarla olmayanlar arasında da SMBÖ-YF değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak kronik hastalığı olanların KVS risk ölçeği değerleri, olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Sosyal medya bağımlılığı ile kardiyovasküler hastalık riski arasında doğrudan bir ilişki bulunamamıştır. Bu sonuç, sosyal medya kullanımının kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkilerinin daha karmaşık olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aims to investigate the relationship between social media addiction, which has emerged and grown rapidly with the increasing use of social media today, and the risk of cardiovascular disease. Materials and Methods: A total of 198 patients aged between 40-60 years who presented to the Family Medicine outpatient clinic of Ümraniye Training and Research Hospital in Istanbul between January 2024 and April 2024 were included in our study. Our research is descriptive in nature, and data were obtained through face-to-face interviews. The Adult Social Media Addiction Scale and the SCORE TURKEY cardiovascular risk assessment scale were used. IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) was used for statistical analysis. Results: The study included 198 cases, with 135 (68.2%) females and 63 (31.8%) males. The mean age of the cases was 49.07 ± 6.05 years. There was no statistically significant difference in SMBÖ-YF scores between cardiovascular risk scale groups (p > 0.05). Similarly, there was no statistically significant difference in SMBÖ-YF scores between those with chronic diseases and those without. However, the cardiovascular risk scale scores of those with chronic diseases were statistically significantly higher than those without (p > 0.05, p: 0.035; p < 0.05). Conclusion: No direct relationship was found between social media addiction and the risk of cardiovascular disease. This result suggests that the effects of social media use on cardiovascular health may be more complex.