Fetal büyüme kısıtlılığı nedeniyle normal doğum planlanan gebelerde indüksiyon öncesi oksitosin stres testinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of pre-induction oxytocin stress test in pregnancy planning normal birth due to fetal growth restriction
- Tez No: 868012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN KABA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal gelişme kısıtlılığı, kontraksiyon stres test, oksitosin, oksitosin stres testi, perinatal sonuç, prostaglandin E2, Contraction stress test, fetal growth restriction, oxytocin, perinatal outcome, prostaglandin E2
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada fetal büyüme kısıtlılığı (FGR) tanısıyla doğum kararı verilen gebelerde indüksiyon öncesi oksitosin stres testinin (OCT) etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma Ocak 2021 ve Aralık 2023 tarihleri arasında yapılmış olup, FGR tanısıyla doğum kararı verilen gebelerden doğum indüksiyonu öncesi OCT yapılanlar ve kliniğimizde doğumu gerçekleşen gebeler çalışma grubu (grup 1, n=50); OCT yapılmadan servikal olgunlaşma için dinoproston (PGE2) uygulanan ve takibinde kliniğimizde doğumu gerçekleşen gebeler ise kontrol grubu (grup 2, n=50) olarak toplam 100 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik, obsterik, klinik ve perinatal sonuçları veri tabanına kayıt edilerek gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Gruplar arasında sosyodemografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark (p>0,05) izlenmemiştir. OCT yapılan çalışma grubunda travay süresi 374,0 [75,0-757,25] vs 671,5 [153,75-1033,25], p=0,031 açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma FGR'li gebelerde doğum indüksiyonu öncesi OCT yapmanın fetal distresi tespit etmede etkin bir yöntem olduğunu göstermiştir. Çalışmamızın sonuçlarını teyit etmek için daha çok katılımcı içeren prospektif araştırmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effectiveness of pre-induction oxytocin stress test in pregnant women who decided to give birth with the diagnosis of fetal growth restriction (FGR). Materials and Methods: This retrospective study was conducted between January 2021 and December 2023, including pregnant women diagnosed with FGR who underwent OCT before induction of labor and delivered in our clinic (study group, group 1, n=50); and pregnant women who were administered dinoprostone (PGE2) for cervical ripening without OCT and subsequently delivered in our clinic (control group, group 2, n=50). A total of 100 pregnant women were included in the study. The sociodemographic, obstetric, clinical, and perinatal outcomes of the participants were recorded in the database and compared between the groups. Results: There was no statistically significant difference in sociodemographic characteristics between the groups (p>0.05). A statistically significant difference was observed in the duration of labor in the OCT study group (374.0 [75.0-757.25] vs 671.5 [153.75-1033.25], p=0.031). Conclusion: This study demonstrated that performing OCT before induction of labor in pregnancies with FGR is an effective method for detecting fetal distress. Prospective studies with more participants are needed to confirm our results.