Diyarbakır ve yöresinde takip ve tedavisi yapılan meme kanseri tanısına sahip (18-40) yaş grubundaki hastaların klinik ve demografik özelliklerinin genel literatür ile karşılaştırılması
Diyarbakır ve yöresinde takip ve tedavisi yapılan meme kanseri tanısına sahip adult (18-40) yaş grubundaki hastaların klinik ve demografik özelliklerinin genel literatür ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 867997
  2. Yazar: HATİCE TUTKU ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİYE AKDENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, genç yaş, prognoz, tedavi, Breast cancer, adult group, prognosis, young
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2018 ve Aralık 2023 tarihleri arasında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 18-40 yaş arası meme kanseri tanısı alan premenopozal 140 kadın hasta dahil edildi. Hasta dosyaları retrospektif olarak histopatolojik özellikler, alınan tedaviler, sağkalım verileri açısından incelendi. Hastalar ayrıca 35 yaş ve altı; çok genç, 35 yaş üzeri genç yaş hasta olarak gruplandırılıp veriler iki grup için ayrı olarak incelendi. Bulgular: Çok genç yaş grupta 78 (%55,7) genç yaş grupta 62 (%44,3) hasta vardı. Hastaların 137'si (%97,9) semptom ile tanı almıştı. İnvaziv duktal karsinom histolojik alt tip çok genç yaş hastaların 60'ında (%76,9), genç yaş hastaların 42'sinde (%67,7) saptandı. Hastaların 60'ında (%42,9) tümör grade 2 ve 39'unda (%27,9) grade 3 idi (p=0,005). Östrojen reseptörü hastaların 30'unda (%21,4) negatif, progesteron reseptörü 42'sinde (%30) negatif idi. Çok genç yaş grupta hastaların 63'ü (%80,8) T1-T2, 15'i (%19,2) T3-4 evresinde olup, genç yaş hastaların 57'si (%91,9) T1-T2 ve 5'i (%8,1) T3-T4 evresinde idi (p=0,06). Çok genç yaş hastaların 65'i (%83,3) nod pozitif, genç yaş hastaların 44'ü (%71) nod pozitif idi (p=0,08). Çok genç yaşta 44 hasta (%56,4) ve genç yaşta 32 (%51,6) hasta adjuvan kemoterapi almıştı (p=0,57). Adjuvan kemoterapi alan çok genç yaş hastaların 35'i (%44,9) ve genç yaş hastaların 18'i (%29) antrasiklin bazlı tedavi almıştı. Hastalıksız sağ kalım süresi tüm hastalarda ortalama 124 ay (ss±6,09) idi. Genel sağ kalım süresi tüm hastalarda ortalama 170 ay (ss±6,00) idi. Sonuç: Çalışmamızda genç meme kanserli hastaların daha ileri evrede başvurduğu ve daha kötü prognostik faktörlere sahip olduğu gösterildi. Bu yaş grubu hastaların tarama programında olmaması halen tartışmalı bir konudur. vii Ayrıca bu grup hastalarla ilgili az sayıda çalışma yapılmış olup daha kapsamlı çalışmalarla tarama ve tedavi modalitelerinin belirlenmesinde standart yaklaşım geliştirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Breast cancer is more aggressive in those diagnosed at a younger age than in older patients. The fact that women under the age of forty are not included in routine screening programs causes difficulties in early diagnosis for this age group. In our study, we aimed to examine the clinicopathological characteristics and treatment regimens of patients in the young age group and to evaluate their survival outcomes. Materials and method: This study included 140 premenopausal female patients diagnosed with breast cancer between the ages of 18 and 40 who applied to Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital between January 2018 and December 2023. Patient information was examined retrospectively in terms of histopathological features, treatments, and survival data. The patients were also divided into two groups: under 35 years of age and over 35 years of age, very young group and young group, respectively Results: There were 78 (55.7%) patients in the very young age group and 62 (44.3%) patients in the young age group. 137 (97.9%) of the patients were symptomatic at the time of diagnosis. Invasive ductal carcinoma histological subtype was detected in 60 (76.9%) of the very young age patient group and in 42 (67.7%) of the young age patient group. The tumor was grade 2 in 60 patients (42.9%) and grade 3 in 39 patients (27.9%) (p = 0.005). The estrogen receptor was negative in 30 patients (21.4%), and the progesterone receptor was negative in 42 patients (30%). In the very young age group, 63 (80.8%) of the patients are in the T1-T2 stage, 15 (19.2%) are in the T3-4 stage, and in the young age group, 57 (91.9%) are in the T1-T2 and 5 (8.1%) were in the T3-T4 stage (p=0.06). In the very young age group, 65 patients (83.3%) were node-positive, and in the young age group, 44 patients (71%) were node-positive (p = 0.08). 44 patients (56.4%) in the very young age group and 32 (51.6%) patients in the young age group received adjuvant ix chemotherapy (p = 0.57). 35 patients (44.9%) in the very young age group and 18 patients (29%) in the young age group who received adjuvant chemotherapy received anthracycline-based treatment. The average disease-free survival time for all patients was 124 months (sd±6.09). The average overall survival time for all patients was 170 months (sd±6.00). Conclusion: In our study, it was shown that younger breast cancer patients presented at a more advanced stage and had worse prognostic factors. The fact that patients in this age group are not included in the screening program is still a controversial issue. In addition, few studies have been conducted on this group of patients, and a standard approach to determining screening and treatment modalities can be developed with more comprehensive studies.