Pilatesin gebelik sonuçları üzerine etkisinin araştırılması
Investigating the effects of pilates on pregnancy outcomes
  1. Tez No: 868018
  2. Yazar: SAKİNE NİSA ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates, Pregnancy, Delivery, Maternal Health, Child Health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gebelerde klinik pilatesin doğum sonuçları ve fetüs üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın hastalıkları Bölümünde Ocak 2022 ve Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş prospektif bir kohort çalışmasıdır. Çalışma toplamda 55 hasta ile yürütülmüştür (pilates grubunda 26, kontrol grubunda 29 hasta). Pilates eğitimi uzman eğitmen eşliğinde haftada 2 kere 1 saat olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Yaş, boy, gebeliğin başlangıcındaki kilo, gebelikte alınan kilo, eğitim düzeyi, meslek pretestte sorgulanmıştır. Doğum haftası, doğum süresi (latent faz ve aktif faz), indüksiyon varlığı ve süresi, gebenin hemoglobin düzeyi, majör perineal laserasyon varlığı (3. Ve 4. Derece perineal laserasyon), yenidoğan doğum ağırlığı, 1. Ve 5. Dk APGAR skoru doğum esnasında elde edilmiştir Bulgular: Pilates ve kontrol grubu arasında gebelikte kilo alımı (p=0,004), gebelikte BKİ (p=0,002), kilo fark (p0,05). Sonuçlar: Bu çalışmanın sonuçları; gebelikte pilatesin daha az anne kilo artışına sebep olurken, erken doğum riskini artırmadığını düşündürmektedir. Anakhtar Kelimeler: Pilates, Gebelik, Doğum, Anne Sağlığı, Çocuk Sağlığı
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of clinical Pilates on pregnancy outcomes and the fetus in pregnant women. Patients and Methods: This is a prospective cohort study conducted between January 2022 and December 2023 at Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital in the Gynecology Department. The study was carried out with a total of 55 patients (26 in the Pilates group and 29 in the control group). Pilates training was conducted by a specialist instructor twice a week for 1 hour each session. Age, height, weight at the beginning of pregnancy, weight gained during pregnancy, education level, and occupation were questioned in the pretest. Data collected during childbirth included gestational week, duration of labor (latent phase and active phase), presence and duration of induction, maternal hemoglobin level, presence of major perineal laceration (3rd and 4th degree perineal laceration), newborn birth weight, and 1st and 5th minute APGAR scores. Results: A total of 55 cases were included in the study. Significant differences were found between the Pilates and control groups in terms of weight gain during pregnancy (p=0.004), BMI during pregnancy (p=0.002), weight difference (p0.05). Conclusion: The results of this study suggest that prenatal Pilates leads to less maternal weight gain without increasing the risk of preterm birth.