Endülüs edebî nesrinde edimbilimsel özellikler
Pragmatic features in Andalusian literary prose
- Tez No: 868043
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Endülüs nesri, edimbilimsel yaklaşım, gösterim, söz edimleri, Argümantasyon, Andalusian prose, pragmatic approach, deixis, speech acts, argumentation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 418
Özet
Çalışma, Endülüs yazarlarının iletişimsel ve etkilemeye yönelik amaçlarını yerine getirmek için metinlerinde başvurdukları farklı edimbilim tekniklerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, söz eylemleri ile sosyal ve kültürel eylemler arasındaki sıkı ilişkiyi ve dil kullanımının niteliğini belirleyen bağlamın rolünü ortaya çıkarmak, konuşmacıların kastetmek istedikleri anlamı ifade etmek için dil kullanımını yönlendirmedeki rolünü belirlemek de araştırmanın amaçları arasındadır. Bu çalışmanın doğası, teorik ve Analitik yönleri ele alırken betimleyici ve tarihi yöntemleri kullanmaya yönlendirmiştir. Bu nedenle, Endülüs edebî nesrinin sanatsal yönü ve edimbilimin tarihi ve konuları hakkında konuşurken, betimleyici ve tarihi yöntemler en uygun olanlarıdır. Ayrıca, edimbilim kounlarının belagat konuları ve dilbilimsel ve anlamsal analiz araçları ve edebî söylem analizi yöntemleri ile ilgili hususlarla irtibatı sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırma, şu sonuçlara ulaşmıştır: Edebî eserler, kültürel zenginlik ve dil özellikleri gibi büyük dil zenginliğine sahiptirler. Bu yüzden etkileşimli ve iletişimsel bir yaklaşım olan edimbilim yöntemi bu eserleri analiz etmede etkili bir yöntemdir. Endülüs edebî metni, dilin kullanımı, retorik ve hayal gücü gibi yönler arasındaki yakın ilişkiyi vurgulayan etkileşimli ve iletişimsel olgularla doludur. Buna istinaden de, çalışma geleneksel edebî metinlerin analizinde edimbilimsel yaklaşımın kullanılmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu yaklaşım, bu metinlerin edebî işlevinin yanı sıra etki ve iletişim işlevlerini de vurgulama kabiliyetlerini ortaya çıkarmada önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to explore different pragmatic techniques that Andalusian writers use in their texts to fulfill their communicative and expressive purposes. In addition, revealing the close relationship between language actions and social and cultural actions, and the role of context determining the quality of language use, and determining the role of speakers in guiding language use to express the meaning they mean are among the aims of the research. The nature of this study has led to using descriptive and historical methods while dealing with theoretical and analytical aspects. Therefore, when talking about the artistic side of Andalusian literary prose and the history and topics of pragmatics, descriptive and historical methods are most appropriate. It is also linked to pragmatic issues, with discussions on Arabic rhetoric topics and linguistic and semantic analysis tools, especially literary discourse analysis methods. The research has reached the following conclusions: Although they have a great wealth of assets such as cultural richness and language features, the Pragmatics method, which is an interactive and communicative approach, is an effective method for analyzing literary works. Andalusian literary text is full of interactive and communicative phenomena that emphasize the close relationship between aspects such as the use of language, rhetoric and imagination. Based on this, the study emphasizes the necessity of using the pragmatic approach in the analysis of traditional literary texts. This approach plays an important role in revealing the ability of these texts to highlight their literary function as well as their influence and communication functions.