Scratch kullanımının matematiksel problem çözme becerilerine etkisi
The effect of Scratch use on mathematical problem-solving skills
- Tez No: 868062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM SEVGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: kompütasyonel düşünme, ortaokul öğrencileri, problem çözme, computational thinking, middle school students, problem-solving skills, Scratch
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı, "Scratch ile hazırlanmış matematiksel problemlerin ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada karma araştırma yaklaşımlarından açıklayıcı desen esas alınmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın nicel verileri deneysel desenlerden zayıf deneysel desen olan tek grup öntest-sontest desen kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın nicel verilerini tamamlamak üzere nitel veriler görüşme tekniği ile toplanmıştır. 2022-2023 eğitim öğretim yılında yürütülmüş olan araştırmanın çalışma grubu Yozgat ili Merkez ilçesinde bulunan İmam Hatip Ortaokulunun 8. sınıfında öğrenim gören sekiz öğrenciden oluşmaktadır. İlk aşamada veri toplama aracı olarak katılımcılara matematiksel problemler içeren öntest uygulanmıştır. İkinci aşamada araştırmacı tarafından geliştirilen ve matematiksel durumlar içeren Scratch programı ile oluşturulmuş kodlama etkinlikleri öğrencilerle yapılmıştır. Etkinliğin sonunda öğrencilere sontest uygulanmıştır. Daha sonra öntest ile sontest sonuçları bağımlı örneklem t-testi ile analiz edilmiştir. Son olarak 6 gönüllü öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre grubun öntest ile sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. İlk ve ortaöğretimde kompütasyonel düşünmenin mevcut öğretim programına entegrasyonu ve akademik başarıya etkilerinin değerlendirilmesi konusunda stratejik bir odaklanmanın gerekliliğine yönelik tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of mathematical problems prepared with Scratch on the problem-solving skills of 8th grade middle school students. The study was based on explanatory design from mixed research approaches. Accordingly, the quantitative data of the study were collected using a one-group pretest-posttest design, which is a weak experimental design. Qualitative data were collected by interview technique to complement the quantitative data of the research. The study group of the research, which was conducted in the 2022-2023 academic year, consists of eight students studying in the 8th grade of the Imam Hatip Middle School in the Yozgat. In the first stage, a pretest containing mathematical problems was applied to the participants as a data collection tool. In the second stage, coding activities developed by the researcher and created with the Scratch program containing mathematical situations were carried out with the students. At the end of the activity, a posttest was administered to the students. Then, the results of the pretest and posttest were analyzed by dependent sample t-test. Finally, semi-structured interviews were conducted with 6 volunteer students. The data obtained from semi-structured interviews were analyzed with descriptive analysis technique. According to the data obtained from the study, there was no significant mean difference between the pretest and posttest results of the group. Recommendations were made regarding the need for a strategic focus on the integration of computational thinking into the current curriculum in primary and middle school education and the evaluation of its effects on academic achievement.