Ortaokul öğrencilerinin İngilizce öz yeterliğinde öz düzenleme ve motivasyonun rolü
The role of self-regulation and motivation in secondary school students' English self-efficacy
  1. Tez No: 868061
  2. Yazar: NURAY AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: motivasyon, öz düzenleme, yabancı dil öz yeterliği, foreign language self-efficacy, motivation, self-regulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin İngilizce öz yeterliğinde öz düzenleme ve motivasyonun rolü ve bunların çeşitli bağımsız değişkenler açısından incelenmesidir. Bu araştırma ile Türkiye'de İngilizce başarısını etkileyen faktörleri araştırarak, dil eğitimini daha iyi bir düzeye taşımayı amaçlayan düzenlemelerde bu faktörlerin de göz önünde bulundurulmasına katkı sağlamak hedeflenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama yöntemine göre yürütülmüştür. Araştırma için 2022-2023 eğitim-öğretim yılında, Kayseri ilinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında öğrenim gören 580 ortaokul öğrencisinden veri toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak,“İngilizce Dil Becerileri Öz Yeterlik Ölçeği”,“Algılanan Öz düzenleme Ölçeği”,“Yabancı Dil Öğrenme Motivasyon Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra T-testi, Varyans Analizi, Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi ve Aşamalı Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ortaokul öğrencilerinin öz düzenleme becerileri, yabancı dil öğrenme motivasyonları, öğrencilerin cinsiyeti, sınıf düzeyleri, ebeveyn eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi, yaşamının çoğunun geçtiği yer ve İngilizce karne notu İngilizce öz yeterliliklerini açıklamada anlamlı değişkenler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the role of self-regulation and motivation in the English self-efficacy of secondary school students and to investigate their relationship with various independent variables. This research aims to identify the factors influencing English proficiency in Türkiye and contribute to the consideration of these factors in the regulations made to improve language education in order to enhance the level of English language education. The research is conducted according to the correlational survey method. For the research, data was collected from 580 secondary school students studying in public schools affiliated with the Ministry of National Education in Kayseri in the 2022-2023 academic year. In the research,“English Language Skills Self-Efficacy Scale”,“Perceived Self-Regulation Scale”,“Foreign Language Learning Motivation Scale”and“Personal Information Form”were used as data collection tools. In addition to descriptive statistics, T-test, Analysis of Variance, Tukey HSD multiple comparison test, and Stepwise Multiple Regression Analysis were used for data analysis. As a result of the research, it was found that secondary school students' self-regulation skills, foreign language learning motivation, students' gender, grade level, parental education level, family income level, the place where most of their life is spent, and English report card grade were significant variables in explaining their English self-efficacy.