İzne tabi birleşme ve devralmaların rekabet hukuku ve sermaye piyasası hukuku kapsamında ortak denetimi
Joint inspection of mergers and acquisitions subject to permission within the scope of competition law and capital market law
  1. Tez No: 868080
  2. Yazar: BURAK PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme ve Devralmalar, Rekabet, Sermaye Piyasaları, Halka Arz, Pay Alım Teklifi, Mergers and Acquisitions, Competition, Capital Markets, Public Offering, Takeover Bids
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, rekabet hukuku anlamında izne tabi birleşme ve devralmalar ile benzer nitelikte olan diğer sermaye piyasası işlemlerinin, Rekabet Kurulu ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenmesini ele almaktadır. Bu amaçla her iki kurul tarafından gerçekleştirilen denetimlerdeki unsurlar ve kavramlar detaylı olarak açıklanmaktadır. Çalışmamız kapsamında rekabet hukuku bakımından birleşme ve devralmalar, kontrol, ciro eşikleri, hâkim durum ve etkin rekabet gibi anahtar kavramlar tanımlanmaktadır. Sermaye piyasası hukuku bakımından ise birleşme ve bölünme, alım satıma aracılık faaliyeti, borsa, halka açık anonim ortaklık, halka arz ve pay alım teklifi gibi anahtar kavramlar tanımlanmaktadır. Rekabet Kurulu ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından gerçekleştirilen denetimler karşılaştırmalı olarak incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Her iki kurulun da iznine tabi olduğu çalışmamız kapsamında tespit edilen çeşitli işlem türleri ve satışlar bakımından daha detaylı bir incelemeye gidilmektedir. Rekabet hukuku anlamında izne tabi birleşme ve devralmalar ile benzer nitelikte olan diğer sermaye piyasası işlemleri hakkında Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul Anonim Şirketi'nin son üç yıla ilişkin faaliyet ve görünüm raporları incelenmekte ve işlemlerin hukuki yönüyle birlikte ekonomik boyutuna da ayrıca dikkat çekilmektedir. Çalışmamız kapsamında Rekabet Kurulu ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından gerçekleştirilen denetimlerde tespit edilen sorunlar hakkında çeşitli çözüm önerileri getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the inspections of mergers and acquisitions subject to permission in terms of competition law and other similar capital market transactions by the Competition Board and the Capital Markets Board. For this purpose, the substantive elements and concepts in the inspections conducted by both boards are explained in detail. Within the scope of our study, key concepts such as mergers and acquisitions, control, turnover thresholds, dominant position, and effective competition are defined in terms of competition law. For the capital markets law, key concepts such as mergers and demergers, brokerage activities, stock exchange, public joint stock company, public offering and takeover bids are defined. The inspections conducted by the Competition Board and the Capital Markets Board are analyzed and evaluated comparatively. More detailed examination is carried out in terms of the various transaction types and sales identified within the scope of our study, which are subject to the permission of both Boards. In terms of competition law and other similar capital market transactions, the activity and outlook reports of the Competition Authority, the Capital Markets Board, and Borsa Istanbul Joint Stock Company for the last three years regarding the mergers and acquisitions subject to permission are analyzed and the economic dimension of the transactions is emphasized as well as the legal aspects. Within the scope of our study, various solution suggestions are proposed for the problems identified in the inspections conducted by the Competition Board and the Capital Markets Board.