Otomotiv sektörü çalışanlarında kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ile stres, yaşam kalitesi ve kişisel faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between musculoskeletal disorders stress, quality of life and personal factors in automotive industry employees
- Tez No: 868079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA ÖZGE OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, Kişisel faktörler, Otomotiv sektörü, Stres, Yaşam kalitesi, Automotive sector, Musculoskeletal disorders, Personal factors, Quality of life, Stress
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı otomotiv sektörü çalışanlarında kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının değerlendirilmesi ve stres, yaşam kalitesi, kişisel faktörlerle olan ilişkisini araştırmaktı.Gereç ve Yöntem:Çalışma Bursa Teknik Malzeme Fabrikası'nda gerçekleştirildi. Çalışmada yer almayı kabul eden 18 yaş üstü bireyler çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların demografik bilgileri 19 soruluk değerlendirme formu ile kaydedildi. Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının ölçümü, Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlığı Anketi (CMDQ) ile yapıldı. Psikososyal iş stresi ölçümünde İsveç İş Yükü-Kontrol-Destek Ölçeği (İKD-TR) kullanıldı. Katılımcıların yaşam kalitesi ise Kısa form-12 (SF-12) Ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular:Çalışmamızın sonucunda iş stresi ile kas iskelet sistemi rahatsızlıkları arasında belirli bölgelerde istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu (p0,05). Sonuç:Bu çalışmanın sonucunda, otomotiv sektörü çalışanlarında iş stresi ve kişisel faktörler ile kas iskelet sistemi rahatsızlıkları arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate musculoskeletal disorders in automotive industry workers and to investigate their relationship with stress, quality of life, and personal factors.Materials and Methods: The study was conducted at Bursa Teknik Malzeme Factory. Individuals over the age of 18 who agreed to participate were included in the study. The demographic information of the participants was recorded using a 19-question evaluation form. The measurement of musculoskeletal disorders was performed using the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ). The Swedish Job Demand-Control-Support Scale (DCQ) was used to measure psychosocial job stress. The quality of life of the participants was assessed using the Short Form-12 (SF-12) questionnaire. Results: The results of our study found statistically significant differences in specific regions between job stress and musculoskeletal disorders (p0.05).Conclusion: The results of this study indicate that there is a significant relationship between job stress and personal factors with musculoskeletal disorders in automotive industry workers.